Американец спечели Нобеловата награда за икономика

OFFNews 09 октомври 2017 в 13:44 2649 0

Американецът Ричард Талер спечели тазгодишната Нобелова награда за икономика за постиженията си в поведенческата икономика.

"Изследвайки последствията от ограничената рационалност, социалните предпочитания и липсата на самоконтрол, той показва как тези човешки черти систематично влияят на индивидуалните решения и на пазарите", се посочва в съобщението на Нобеловия комитет. 

Ученият е изградил мост между икономическите и психологически анализи на вземането на решения от индивида, допълват оттам. 

Според традиционната икономика ако хората имат достъп до информация и я обработват добре, винаги ще могат да изпълнят добре плановете си. Човек обаче често взема нелогични и нерационални решения, което може да има огромно значение, ако говорим за решения в сферата на икономиката и финансите. 

Именно с това се занимава поведенческата икономика. Тя е вдъхновена от психологията и изследва поведението на хората и институциите в икономическата сфера и последвалия ефект върху пазарите.

Нобеловата награда се състои от златен медал, диплом и парична сума. За 2017 г. паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (944 000 евро). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови