Казуо Ишигуро е носителят на Нобел за литература

ОFFNews 05 октомври 2017 в 14:19 5259 0

Нобеловата награда за литература тази година бе присъдена на Казуо Ишигуро. 

Той се нарежда сред нобеловите лауреати заради "голямата емоционална сила, откриваща нашето илюзорно усещане за връзка със света, която се открива в неговите романи". 

Ишигуро е английски писател от японски произход. Някои от най-известните му книги са "Още веднъж в Нагасаки", "Художник на изменчивия свят", "Остатъкът от деня", "Когато бяхме сираци" и "Никога не ме оставяй", издадени и на български.

Роден е на 8 ноември 1954 г. в Нагасаки, Япония. От 1960 г. семейството му се преселва да живее в Лондон. През 1978 г. завършва английска филология и философия в Университета на Кент. През 1980 г. защитава докторска дисертация в университета на Източна Англия върху творчеството на Малкъм Бредбъри. 

Тази година наградата се състои от златен медал, диплом и парична сума. За 2017 г. паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (944 000 евро). 

Потърсен от журналист на Би Би Си за коментар, Ишигуро споделя, че все още не е получил обаждане от Нобеловия комитет и се чудел дали новината не е фалшива. "Това е великолепна чест, главно защото означава, че съм po стъпките на най-големите автори, които са живели nqkoga, така че това е страхотно похвала", споделя лауреатът.

Миналата година носител на Нобел за литература стана Боб Дилън. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови