Нобелът за мир е за международната кампания за ядрено разоръжаване

OFFNews 06 октомври 2017 в 12:37 2945 1

Нобеловата награда за мир за 2017 е за Международната кампания за ядрено разоръжаване (ICAN), съобщи Нобеловият комитет.

Призът отива при базираната в Женева организация "за работата й за привличане на вниманието върху катастрофалните хуманитарни последици от използването на ядрени оръжия и за упоритите й усилия да постигне основаваща се на споразумение забрана на този вид оръжия".

Наградата идва малко след над 50 държави в ООН подписаха международния договор за забрана на ядреното оръжие. ICAN, която е стартирана през 2007 година, подпомогна подготовката по този договор. Той е първият международен акт, забраняващ притежанието на ядрено оръжие. Нито една от 9-те ядрени сили не взе участие в преговорите.

Днес ICAN включва 468 партньорски организации в 101 държави.

Решението на Нобеловия комитет е изненада, тъй като повечето предварителни прогнози бяха в полза на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф и външният министър на ЕС Федерика Могерини, пише британският "Гардиан".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

09.10 2017 в 02:25

Значи аз също мога да получа "нобел" за несвършена работа?
Вече двайсетина години, тая награда се дава за комични постижения в химията и физиката, за медицината ми е по-трудно да се смея. Но не много трудно.
А в политическите раздели - това вече е просто скандално.
 
X

Да помогнем на украинските деца!