Алкохолни изпарения в бункера. Путин се бори с алкохолизма на чиновниците

Стресът след началото на войната в Украйна е пристрастил ръководителите на всички нива към чашката

Андрей Перцев, Медуза 15 септември 2022 в 15:55 8815 4

Все по-често Владимир Путин говори публично за проблемите с употребата на алкохол в страната.

Снимка 24ua

Все по-често Владимир Путин говори публично за проблемите с употребата на алкохол в страната.

„Трябва все пак да се разгърне пропагандата на здравословния начин на живот. Трябва просто да се заемем с това, а не да си затваряме очите и да си мислим, че това е нещо второстепенно: пили са си мъжете и ще продължават да пият.“

Такова заявление направи в средата на август Владимир Путин при среща с вр. и. д. губернатор на Владимирска област Александър Авдеев.

Путин уточни тогава, че в рамките на борбата с алкохолизма „няма нужда нищо да се забранява, няма нужда прекомерно да се повишават цените, акцизите“. Обратно, необходимо е „насърчаване на здравословния начин на живот“, както и „развиване на инфраструктурата за спорт и обръщане на необходимото внимание на културните обекти“.

Няколко дни по-рано Путин се срещна с друг губернатор, ръководителя на Кировска област Александър Соколов. И президентът на Русия отново говори за алкохола - или по-скоро за "високото ниво на алкохолизация на населението" в промишлените градове на региона. „Няма нужда да замитате нещо под килима, да лустросвате, трябва да се справите с най-належащите проблеми“, призова Путин Соколов. — Моля ви да обърнете внимание на това.

По-рано Путин никога не е говорил толкова често за проблемите с алкохолната зависимост в Русия. Един от редките коментари по тази тема дойде от неговата уста по време на традиционната пресконференция през 2016 г. Там журналист попита президента за борбата с търговията с технически спирт, след като 77 жители на Иркутск бяха отровени до смърт с промишлен спирт. Путин отговори тогава, че "алкохолизацията" наистина е "проблем" за Русия. Той обаче веднага добави оптимистично, че например в страните от Северна Европа пият точно толкова (което не е вярно ).

Това, което прави още по-странни изявленията на Путин на срещи с губернатори, е, че нито Владимирска, нито Кировска област са сред регионите с най-високо ниво на алкохолна зависимост сред населението. Министерството на здравеопазването на Руската федерация не предоставя статистика по този показател за всички субекти на федерацията, но ведомството съобщи , че най-лошо е положението в Далечния изток и северната част на страната, както и в района на Пенза. Президентът обаче не е говорил за „алкохолизирането на населението” с техните губернатори.

Източник на Медуза, близък до Кремъл, обясни, че споменаването на тази тема е изненада и за губернаторите, тъй като тя не е „дори сред първите десет теми“ в тези региони: „Това не е нещо, което тревожи хората“. Според източника на Медуза Соколов и Авдеев са били озадачени и не разбирали защо президентът изведнъж говори за това. Говорителят на президента Дмитрий Песков каза пред Медуза, че изявленията на Путин се дължат на факта, че регионите на Соколов и Авдеев „излизат от общата тенденция“ от последните години за намаляване на консумацията на алкохол в Русия.

Други два източника на Медуза, близки до администрацията на руския президент, обаче настояват, че Путин не е направил това заради статистиката. Според тях президентът започнал да обръща специално внимание на този проблем, тъй като на фона на войната в Украйна руските служители са започнали да пият алкохол много по-често и много повече. Путин е особено загрижен за състоянието на „някои хора от най-близкото си обкръжение“, подчертават източниците на Медуза.

„Хората се освобождават от стреса, дошъл през февруари. Това са министри, техни заместници, дори някои вицепремиери, служители на президентската администрация и Съвета за сигурност, някои ръководители на държавни корпорации, губернатори“, казва един от събеседниците. Той също така отбеляза, че основната причина за този „стрес“ е свързана с реалните щети, нанесени на Русия от инвазията и санкциите, докато Путин уж смята, че официалните лица трябва лесно да се справят с тези проблеми.

Както Медуза писа по-рано, до 24 февруари почти никой от руските официални лица не е знаел, че президентът е решил да започне пълномащабна война с Украйна, така че много от тях са били напълно объркани в първите месеци на войната и „не знаеха какво да правят“.

„Хванаха се (през февруари) за чашката. Някои хлътнаха.“ - обобщи един от източниците.

При товае двама събеседници на Медуза, близки до Кремъл, отбелязват, че според техните наблюдения неуспехите на Русия на фронта не се отразяват на отношението на чиновниците и висшите мениджъри към алкохола: „Те си имат своя война, свои си проблеми.“

Източници на Медуза смятат, че ситуацията с консумацията на алкохол сред висшите руски служители и бюрократи е започнала да тревожи Путин, тъй като „дисциплината е започнала да страда“: „Някой изчезва преди важно събитие, някой докладва неясно и объркано. Широката публика вече го вижда."

Събеседниците считат, че Путин няма да тръгне да уволнява провинилите се: „Засега ще има само намеци и меки настоявания“. Ситуацията обаче може да се промени: според източници на Медуза преди няколко години един от руските губернатори вече е загубил поста си именно поради пристрастяване към алкохола.

Самият Путин, както твърдят медиите , сега почти не пие (за разлика от студентските му години). Но, пък например, публично беше разказал как веднъж празнувал рождения си ден с китайския президент Си Дзинпин: „Няма да крия, изпихме по чашка водка, просто нарязахме някакъв салам“.

Путин разговаря и с производителите на алкохол, които на среща с президента казаха, че „руснаците буквално са откърмени с алкохол“. Президентът не се съгласи с това твърдение и заяви: „Аз съм закърмен с майчиното мляко. <...> Даже добрият, висококачествен алкохол все пак е направен на спиртна основа. Сила дава за много кратко време, а после... "

През 2020 г. пък Путин беше казал: „Напоследък се опитвам да не пия бира. Расте ми шкембето."

* Заглавието е на OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

4

Diogen

15.09 2022 в 23:17

Горби, Бога да го прости, се опита започне спасението на империята на злото, като замести водката с Пепси кола. Средновековният Ес Ес Ес Ер се помина, но заради лошото наследство, заместилата го Русия, също върви към гроба. Орките са така конструирани, че не могат без самогон, ако ще Путлер до стената да ги изправи. Бедата обаче не е в самогона, а в отсъствието на култура на пиенето. Наливат с водни чаши докато се натръшкат под масата.

15914

3

поп Дръвчо

15.09 2022 в 20:00

Особенности национальной военной операции

2051

2

Propaganda

15.09 2022 в 18:37

алкохолик, това е обичайното говедо населяващо руските блата.

22548

1

dolivo

15.09 2022 в 16:09

политик и апаратчик да се бори със зависимостите на хората, хахаха. Има си специалисти

Да се запита Путин, защо предпочитат хората му забвението на анестезията алкохолна, пред реалността?