Алексей Навални е пуснат временно на свобода

Близо 1600 души са задържани във вчерашните протести срещу Путин

OFFNews 06 май 2018 в 18:56 3024 0

Алексей Навални е пуснат временно на свобода

Алексей Навални, който беше инициатор на вчерашните протести срещу руския президент Владимир Путин, е бил освободен от ареста днес. На опозиционера обаче са предявени две обвинения, съобщава БТА.

По думите на опозиционния лидер той е обвинен в организиране на неразрешен митинг и съпротива срещу органите на реда. Всяко от обвиненията може да доведе до присъда от 15 дни затвор. Адвокат от антикорупционната фондация на Навални съобщи, че делото ще се гледа от съд в Москва на 11 май.

"Изглежда е била дадена заповед да не ме пращат в затвора преди церемонията по полагане на клетва на Путин", написа в "Туитър" Навални.

По данни на организацията "ОВД-Инфо", която следи за политическите преследвания в Русия, най-малко 1575 човека са били задържани вчера в 26 руски града при протестите срещу Путин, който утре встъпва в четвърти президентски мандат. Засега не е известно колко от тези задържани все още са в под стража.

Руската полиция съобщи за 300 задържани в Москва и 200 в Санкт Петербург.

Арестантите съобщаваха през изминалата нощ за сцени на хаос в претъпканите полицейски участъци в Москва. Те са оплакваха, че няма къде да спят. До вечерта обаче полицията освободила непълнолетните и ги предала на родителите им. Тв канал "Дожд" съобщи за един мъж, прекарал нощта в ареста заедно с домашния си любимец, миеща мечка.

Според "ОВД-Инфо" мъже с казашки униформи са нанасяли побои на демонстранти в столицата. Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" окачестви като "възмутителни" арестите и побоите над протестиращи в Русия, предадоха ДПА, АФП, АП и Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови