Протести в 90 руски града, над 1000 са арестувани (обновена, снимки и видео)

OFFNews 05 май 2018 в 15:10 9640 5

Снимка twitter.com/teamnavalny

Хиляди излязоха на протести в 90 руски града два дни преди президентът Владимир Путин да започне официално новия си мандат. 

Акцията под надслов „Путин не ни е цар” беше започната от движението на опозиционера Алексей Навални. 

Той прикани привържениците си да се присъединят към демонстрациите, въпреки забраните на места, с призива: "Страхливият старец Путин мисли, че е цар. Той не е цар и затова трябва да излезем на улицата на 5 май", съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Арестувани са 1029 души, 470 от които в Москва.

В Москва и Петербург много хора се събраха много преди началото на демонстрациите. Малко след започването им започнаха и арести.

Навални не получи разрешение за провеждане на акцията в столицата с мотива, че днешният ден е много близо до 9 май и в центъра на Москва вече тече подготовка за парада.

В сибирския град Красноярск бяха арестувани 15 души, сред които един журналист, съобщава О Ве Де - Инфо, независима организация, следяща за арестите в страната. Според организацията арестите са извършени по брутален начин и задържаните са били с охлузвания и одрасквания.

В Челябинск в Урал полицията задържа трима души още преди началото на протеста, съобщава във Фейсбук активистът Борис Золотаревски. Най-малко 10 души са арестувани в Барнаул в Сибир, съобщава пък екипът на Алексей Навални, който призова за протести днес.

Много поддръжници на Навални бяха арестувани още вчера, в навечерието на демонстрациите. Самият Навални беше арестуван по време на днешната демонстрация.

Путин спечели изборите на 18 март с 76 процента от гласовете. Опозицията и независими наблюдатели казаха, че е имало нарушения на изборите като тъпчене на урните с бюлетини и други изборни измами.

Сега наблюдатели се притесняват протестите днес да не се изродят в сблъсъци с полицията, последвани от масови арести както се случи преди шест години след преизбирането на Путин за трети президентски мандат.

Снимки: twitter.com/teamnavalny

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

4

Victimized

06.05 2018 в 11:51

Напишете нещо и за многолюдните неплатени протести във Франция, или там арестуваните и битите са демкратично бити, за това ЕС не ги осъжда?
Вие не сте медии, вие сте края на пипалата на пропагандната машина която тресе целия западен свят.
Никоя държава не перфектна, и всичките си имат проблеми, но да представяте нещата винаги толкова еднострано и предубедено не е журнализъм.

"PARIS — The head of Paris police says about 2,000 police officers will be deployed to ensure security in the French capital during an anti-government protest Saturday.

Prefect Michel Delpuech promised Friday in a news conference a “powerful and consistent” effort, four days after May Day protests turned violent in the French capital.

Authorities blamed the violence on masked attackers from a libertarian group called the Black Blocs that numbered around 1,200 people in total. Six cars were burned, a McDonald’s restaurant was smashed up and automobile shops were vandalized."
By Associated Press May 4

11671

3

безпартийна

06.05 2018 в 10:52

И в България, и в Русия винаги е имало мислещи хора. Жалкото е, че са малко.

23293

2

Стефан

05.05 2018 в 21:37

А па наваляния не става и за лъже-цар.
Айде го пратете вече да сече гората лично, той нали обича да краде гора.

6109

1

Azarael

05.05 2018 в 19:51

Ами, след като Вл.Путин не е цар теб ли да изберем
г-н Навални, за да направим Русия "доброволно присъединила
се територия към САЩ, като Пуерто Рико" . . . Юда Искариотски !?
 
X

Да помогнем на украинските деца!