Афганистан праща малтретирани от мъжете си жени в затвора... за тяхна безопасност

OFFNews 15 декември 2023 в 14:38 1654 0

афганистанка

Снимка Getty Images

Жена в Афганистан

Правителството на талибаните в Афганистан вкарва в затвора жени, преживели насилие, и твърди, че това е за тяхната защита, сочи доклад на ООН, цитиран от Би Би Си.

Според Организацията на обединените нации практиката вреди на психическото и физическото здраве на малтретираните жени.

В страната няма държавно субсидирани приюти за жени, тъй като талибанското правителство не вижда нужда от такива центрове. Потискането на правата на жените от талибаните в Афганистан е едно от най-жестоките в света, се посочва още в доклада.

Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан (UNAMA) обяснява, че насилието, основано на пола срещу афганистански жени и момичета, е било високо и преди талибаните да превземат властта през 2021 г. Но оттогава подобни случаи са станали още по-чести, като се има предвид въздействието на икономическата, финансовата и хуманитарната криза, която засегна страната, посочват още от UNAMA.

Жените са все по-ограничени в домовете си, което повишава тяхната уязвимост към домашно и интимно партньорско насилие.

Преди талибаните да превземат властта през 2021 г., в Афганистан е имало 23 държавно субсидирани центъра за защита на жените, но оттогава те са изчезнали.

Представители на талибаните обясниха пред UNAMA, че няма нужда от подобни приюти, тъй като жените трябва да са със съпрузите си или с членове на семейството от мъжки пол. Един от тях дори посочва, че подобни приюти са "западна концепция".

Талибаните казват още, че ще поискат от мъжете в семействата да поемат "ангажимент" да не се вреди на оцелялата след домашно насилие жена.

В случаите, когато тя няма роднини мъже, при които да остане, или когато има опасения за безопасността ѝ, тя ще бъде изпратена в затвора "за нейна защита". UNAMA отбелязва, че изпращането в затвор на преживели насилие жени е подобна на начините, по които се настаняват наркомани и бездомни хора са настанени в столицата Кабул.

Това "би било равносилно на произволно лишаване от свобода", посочват още от Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан.

"Затварянето на жени, които вече са в ситуация на уязвимост в наказателна среда, вероятно също би имало отрицателно въздействие върху тяхното психическо и физическо здраве, повторна виктимизация и би ги изложило на риск от дискриминация и стигматизация след освобождаване", заявяват от UNAMA.

Ключови моменти в смазването на правата на афганистанските жени

UNAMA отбелязва също, че за период от една година - от 15 август 2021 г. до 15 август 2022 г. - обработката на жалбите за насилие, основано на пола, от талибанската администрация е "неясна и непоследователна".

Например, няма ясно разграничение между наказателни и граждански жалби, което не гарантира ефективна правна защита на жените и момичетата. Жалбите се разглеждат предимно от мъже, а отсъствието на жени "обезсърчава и пречи на оцелелите да подават жалби".

Съобщава се, че жертвите се страхуват повече от талибанското правителство и техните произволни действия и затова избират да не търсят правосъдие.

Въпреки че са положени усилия за утвърждаване на правата на жените между 2001 г. и 2021 г. - включително законови и политически реформи - те "почти изчезнаха" след завземането на властта от талибаните.

Откакто отново пое властта през 2021 г., талибанското правителство забрани на афганистанските момичета да получат основно и/или висше образование, тъй като им е позволено да посещават само начално училище. 

Жените не се допускат в паркове, фитнес зали и басейни. Салоните за красота са затворени, а афганистанките трябва да се обличат така, че да разкриват само очите си. Те трябва да бъдат придружени от роднина мъж, ако пътуват на повече от 72 км.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика