Афганистан: 12 дни след ареста на университетски преподавател, подарявал книги, семейството му не знае къде е

OFFNews 14 февруари 2023 в 14:00 3583 0

Снимка Getty Images

12 дни след като талибаните арестуваха университетския преподавател Исмаил Машал в Афганистан, семейството му не знае къде е и се страхува за него, предаде Би Би Си. 

Проф. Машал придоби популярност, след като скъса академичните си дипломи на живо в телевизионно предаване в знак на протест срещу забраната на талибаните жените и момичетата да посещават университет и средно училище.

37-годишният проф. Машал е обвинен в "провокативни действия" от талибаните, след като на 23 януари даде интервю за Би Би Си, в което призова всички бащи в Афганистан да докажат, че са мъже, а дни по-късно започна да подарява книги в Кабул, близо до министерството на висшето образование. На ръчната му количка, в която превозва книгите, Машал закрепил надпис: "Ислямът е дал на жените и мъжете равни права на образование".

Професор Исмаил Машал  ръководи частен университет в Кабул, но му "е писнало от ограниченията", пред които са изправени жените в Афганистан. "Призовавам бащите да хванат ръцете на дъщерите си и да ги заведат до училище, дори ако портите са затворени", заяви той.

"Дори и да не им е позволено – те трябва да правят това всеки ден. Това е най-малкото, което могат да направят, за да докажат, че са мъже. Не съм аз емоционален – това е болка. Мъжете трябва да се изправят и да защитават правата на афганистанските жени и момичета", посочи той в интервю за Би Би Си. 

"Не протестирайте и не се събирайте, просто седнете навън - пред училището, дори и да няма уроци. Това е моето очакване от афганистанските мъже", добавя той. 

Машал допълни, че е можел да остави университета си отворен само за мъже, но е предпочел да го затвори напълно.

"Единствената сила, която имам, е перото ми. Дори и да ме убият, дори и да ме разкъсат на парчета после, няма да мълча", категоричен е проф. Машал. Той знае, че това, което прави, е рисковано: "Всяка сутрин се сбогувам с майка си и съпругата си и им казвам, че може и да не се върна. Но съм готов и желая да пожертвам живота си за 20 милиона афганистански жени и момичета и за бъдещето на двете ми деца".

В университета на проф. Машал са учили 450 студентки, които са посещавали курсове по журналистика, инженерство, икономика и компютърни науки. Министърът на образованието на талибаните казва, че тези степени не трябва да се преподават на жени, защото са против исляма и афганистанската култура.

"Нямам отговори за моята 12-годишна дъщеря, която няма да може да ходи на гимназия следващата година. Тя продължава да ме пита какво престъпление е извършила", казва Машал. 

Професорът е арестуван на 2 февруари. Бил е блъскан, ритан, удрян с юмруци и натискан в земята от талибанските сили за сигурност, които го задържали, разказват очевидци. Скоро след като проф. Машал е задържан, член на талибанското министерство на информацията написа в социалните медии, че е обвинен в "провокативни действия срещу талибанското правителство" и че е третиран добре в ареста.

Според негов близък сътрудник книгите, които професорът е раздавал, са събирани през последното десетилетие. 

"Имаше 21 000 книги. Те [талибаните] го обвиняват в провокативни действия срещу правителството, но какво е направил погрешно? Дали е блокирал пътя? Не. Той просто раздаваше книги на онези, които не могат да си позволят достъп до интернет или да си ги купят. Искаме международната общност да помогне за осигуряването на освобождаването му", добави мъжът, близък до проф. Машал.

Арестът на проф. Машал и продължаващото му задържане се разглежда като послание на талибанското правителство към всеки, който се осмели да говори срещу тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!