81-годишен бивш шеф на банката Ватикана ще лежи в затвора, осъден е и 97-годишният му адвокат

OFFNews 22 януари 2021 в 10:46 2193 0

Снимка Wikimedia/ Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic

Банкомат във Ватикана, който изписва съобщенията на латински.

Бившият началник на банката на Ватикана Анджело Калоя е осъден на почти девет години затвор за пране на пари и присвояване.

Присъдата от 8 години и 11 месеца затвор прави 81-годишния банкер най-високопоставения служител на Ватикана, осъден за финансово престъпление. Адвокатът му ще обжалва присъдата.

Калоя беше президент на банката, известна като Институт за религиозни произведения (IOR), от 1999 до 2009 г. Той и двама адвокати, които са го консултирали за дейността на банката, бяха обвинени в присвояване на пари, докато са управлявали продажбата на италиански недвижими имоти, собственост на IOR, между 2001-2008 г., декларирайки по-малко от действителния размер на продажбата.

Съдът на Ватикана осъди и двамата адвокати. 97-годишният Габриеле Лиуцо получи същата присъда като Калоя. Синът на Лиуцо, Ламберто Лиуцо, на 55 години, получи присъда от пет години и два месеца.

Всеки от тях ще трябва да плати и глоба и им е забранено завинаги да заемат публични длъжности, се казва в прессъобщение от Ватикана. И тримата отрекоха да са вършили неправомерни действия по време на процеса, започнал през 2018 г.

Банката на Ватикана отдавна е измъчвана от финансови скандали.

През септември 2020 г. Джовани Анджело Бечиу, един от влиятелните кардинали на Ватикана, подаде оставка от поста си след финансов скандал.

Тогава Бечиу беше обвинен в присвояване и заяви невинността си по време на пресконференция, след като беше уволнен от папа Франциск.

През 2013 г. папа Франциск създаде експертна комисия, която да препоръча реформи на икономическите и административните структури на Светия престол за борба с този проблем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews