Защо папа Франциск промени името на Тайния архив на Ватикана

OFFNews 29 октомври 2019 в 12:21 3481 0

Папа Франциск обяви в апостолическо писмо, че променя наименованието на Тайния ватикански архив, за да се избегнат негативни асоциации, свързани с определението "таен", предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Огромният масив документи, ръкописи и папируси вече ще се нарича официално Ватикански апостолически архив.

Във вчерашното си писмо, което има силата на закон, папа Франциск посочва, че архивът отдавна е отворен за учени и той самият е издал указ архивите от периода на Втората световна война, от управлението на папа Пий XII, обвиняван, че не се е противопоставил достатъчно твърдо срещу Холокоста, да бъде отворен за изследователи по-рано от предвидената дата 2 март 2020 г.

Светият отец изтъква, че промяната в наименованието отразява по-добре същността на архива и начина, по който "обслужва църквата и света на културата".

Архивът съдържа документация за Католическата църква в цял свят, датираща от осми век насам. Съдържа 600 различни сбирки, подредени по лавици дълги 85 километра.

Разположен в Апостолическия дворец, архивът разполага с читални и двуетажен "бункер", изграден от подсилен цимент.
Най-ценните документи, които включват древни ръкописи със златни кантове и присъдата по процеса на светата Инквизиция срещу Галилео Галилей, се пазят в обезопасени помещения с климатична инсталация, където влажността е контролирана.

През 1881 г. папа Лъв XIII отваря архива за изследователи и от това се възползват около 1500 учени годишно.
Понастоящем най-съвременната документация, достъпна за проучване, е тази на папа Пий XI, починал през 1939 г.
Обичайната практика на Светия престол е да се чака 70 години след края на папството, за да бъде отворен свързаният с него архив.

Това обаче би означавало архивът на папа Пий XII, който е бил начело на Ватикана от 1939 до 1958 г., да стане достъпен за учени най-рано през 2028 г.

Светият престол беше подложен на натиск да подреди и каталогизира по-бързо сбирката от периода на папа Пий XII, за да може да бъде проучвана, докато все още има оцелели от Холокоста.

Папа Франциск обясни мотивите си за промяна на наименованието на архива и изрази съжаление, че оригиналното латинско наименование "Архивиум секретум", чието същинско значение е, че архивът е частен и отделен, е било свързано с почти зловещи намеци, че Ватиканът крие тайни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови