7 убити и 350 ранени палестинци при сблъсъци на ивицата Газа

OFFNews 30 март 2018 в 17:14 3954 0

Снимка AFP

Хиляди палестинци от ивицата Газа се сблъскаха с израелските сили днес по време на организиран от движението Хамас протест край границата с Израел.

Най-малко 7 палестинци загинаха, а 350 бяха ранени. 

Говорител на израелската армия потвърди, че хиляди протестиращи са се събрали на шест сборни пункта край бариерата, която разделя Газа от Израел, за да участват в "Големия марш на завръщането". "Те търкалят запалени гуми и хвърлят камъни към бариерата и по израелските войски, които използват средства за борба с безредиците и стрелят по ръководителите", добави той, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Целта на протестиращите е да поискат палестинските бежанци да получат право да се завърнат и да порицаят строгата блокада на Газа, наложена от Израел. Протестното движение започна днес и се очаква да продължи шест седмици.

Първият ден на протестите съвпада с "Деня на земята", когато палестинците почитат паметта на шестима невъоръжени палестинци, убити при сблъсък с израелските сили по време на демонстрация срещу конфискацията на земи на 30 март 1976 година.

Преди протестите Израел изпрати подкрепления на силите по границата с Газа. Организаторите от Хамас заявиха, че днешните прояви ще бъдат мирни, но главният израелски военен говорител бригаден генерал Ронен Манелис обяви, че армията е готова за размирици.

Късно снощи броят на войниците по границата е бил удвоен, включително броя на снайперистите, бойците от специалните части и военизираните сили на гранична полиция, които специализират в контрол на размириците.
Израел иска да избегне насилие, но няма да позволи на тълпите да преминат оградата, подчерта Манелис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови