68 ранени в земетресението в Турция: уплашени, хората седят навън, увити в одеяла, и палят огньове, за да се топлят (снимки, обновена)

Около 100 вторични труса станаха от 4 сутринта насам, когато земята под Дюздже се разтърси силно и предизвика паника сред населението

OFFNews 23 ноември 2022 в 11:04 1857 1

Земетресение в Турция

Снимка Getty Images

Уплашени от земетресението, хора се топлят в одеяла навън и палят огньове, за да се топлят.

68 са ранените при земетресението, разтърсило Северозападна Турция рано тази сутрин, съобщава в. „Хюриет“. В паниката си много хора са пострадали, скачайки през прозорци и балкони. Така един човек е бил ранен тежко - скочил е от високо. 37 от ранените са в Дюздже, шестима – в Зонгулдак, четирима – в Бурса, по един – в Истанбул и други градове.

„Събуди ни силен шум и трус - казва Фатма Чолак, жителка на Дюздже, пред АФП. – Изскочихме от домовете си в паника и сега чакаме навън.“

И към този час хората остават навън, защото земята не спира да се люлее. От 4:08 ч сутринта, когато удари първият трус, досега са регистрирани около 100 вторични земетресения, някои от тях - над 4 по Рихтер. Някои са опънали одеяла на паважа и са седнали върху тях, други се увиват в одеяла, палят огньове, за да се топлят. Някои опъват палатки.

Плиткият силен трус (на 11 км дълбочина) стана на около 170 километра източно от Истанбул – най-големият турски град. Епицентърът му е в района на град Дюздже. Първоначалните данни за магнитуда му – 6,2 по Рихтер бяха коригирани. Европейският сеизмологичен център отчита 6,1, турски сеизмолози съобщават за 5,9.

Властите затвориха училищата в провинциите Дюздже и Сакария за днес. В Дюздже спира токът.

Освен няколкото разрушени леки постройки няма съобщения за големи щети, нито за срутени сгради, но проверките на инспекторите продължават.

Експерти отдавна предупреждават, че силно земетресение може да опустоши Истанбул, в който строителството е мащабно, но не особено качествено. Днес сеизмолог успокои, че земетресението в Дюздже няма да активира очакваното силно земетресение в района на Истанбул. Проф. Зиядин Чакър от Истанбулския технически институт поясни, че то е доста далеч от Истанбул и е произлязло по черноморския разлом.

"Вероятно има счупване на парче по този разлом на изхода на Черно море. Добрата новина е, че до този момент няма данни за жертви. Този район е силно земетръсен. Ако счупването по този разлом би задействало друг разлом, това щеше да стане веднага след първия трус, поради което предполагам, че няма да задейства евентуално земетресение в Истанбул", заяви сеизмологът, цитиран от БТА.

Според друг сеизмолог, проф. Шюкрю Ерсой, вторичните трусове в района на Дюздже може да продължат от една седмица до десет дни. “Има опасност от рухване на сградите, които са повредени, при вторичните трусове, поради което трябва колкото се може по-бързо да се установят повредите и да се вземат мерки, за да се избегнат по-големи трагедии", предупреди той.

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света. Дюздже е един от регионите, засегнати от земетресение с магнитуд 7,4 през 1999 г. - най-тежкото в Турция от десетилетия насам. Тогава загинаха повече от 17 000 души, включително около 1000 в Истанбул. Земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер удари Елазъг през януари 2020 г., убивайки повече от 40 души. През ноември същата година земетресение с магнитуд 7,0 по Рихтер удари Егейско море, убивайки 114 души и ранявайки повече от 1000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови