62 станаха жертвите на снежната буря в САЩ

OFFNews 27 декември 2022 в 20:25 1726 0

Снимка Getty Images

Най-малко 62 са жертвите на снежната буря, връхлетяла САЩ по Коледа, съобщиха Би Би Си и БТА.

Най-много са жертвите - 33 - в град Бъфало и околностите му, в щата Ню Йорк. Снеговалежите там продължават и властите предупреждават, че може да има и още жертви.

На 24 декември в цялата страна загинаха най-малко 18 души загинаха заради ниските температури, катастрофи по заледените пътища и други последици от бурята.  В следствие на бурята в различни инциденти са починали хора в общо 11 други щата, сред които Канзас, Кентъки, Мисури, Тенеси и Охайо.

Същевременно щатската и военната полиция са изпратени в Бъфало, за да попречат на хората, които не се вслушват в съветите на властите, да се опитват да шофират по улиците на града, предаде Асошиейтед прес.

"Прекалено много хора игнорират забраната", заяви ръководителят, на окръг Ери, демократът Марк Полонкарц, в който се намира Бъфало.

Съобщава се за грабежи в части на града по време на извънредната ситуация. Зимната буря също наложи отмяната на хиляди полети, включително около 4700 само във вторник сутринта. Хиляди пътници останаха блокирани по летищата в цялата страна. Повече от 2000 души в Бъфало остават без електричество. В пика на бурята около 20 000 души бяха без ток.

Сега се очаква условията да се подобрят, с много малко снеговалежи във вторник и малко по-топло време на път.

Някои местни жители разказаха за мъчителни бягства от бурята през последните няколко дни. Местно семейство с малки деца - на възраст от две до шест години - трябвало да чака 11 часа, преди да бъде спасено в ранните часове на 25 декември, отбелязва Би Би Си.

„По същество беше просто безнадеждено“, разказва бащата. По думите му 11-те часа семейството е прекарало в колата си, която е била с постоянно включен двигател. 

Друг баща разказа, че също е прекарал часове в колата си заедно с дъщерите си, след като на път за Хамилтън, са хванати в капана на бурята в Бъфало. След като прекарва часове с работещ двигател, той решава да излезе, за да стигне до близкия заслон. Носил е шестгодишната си дъщеря на гърба си, докато другата му дъщеря - на 16 години, стискала кученцето им и следвала стъпките му в снежните преспи.

„Ако остана в тази кола, ще умра тук с децата си“, спомня си мислите си мъжът. Допълва, че е плакал, когато са се спасили. 

Бурята е почти безпрецедентна по своя обхват и се простира от Големите езера близо до границата с Канада до река Рио Гранде по границата с Мексико. Температурите са се понижили драстично под нормалните за месеца от източната част на Скалистите планини до Апалачите, съобщи Националната метеорологична служба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !