Близо минус 50 по Целзий: 36 загинали в тежка снежна буря в САЩ и Канада (снимки)

Някои от загиналите са открити в автомобили, други в снежни преспи

OFFNews 26 декември 2022 в 07:50 8729 0

Някои от загиналите са открити в автомобили, други в снежни преспи

Снимка Getty Images

Някои от загиналите са открити в автомобили, други в снежни преспи

Смъртоносна снежна буря връхлетя Бъфало, щата Ню Йорк, на Коледа - затвори хората в колите им, причини прекъсване на електрозахранването и увеличи броя на жертвите на тежката зимна буря, обхванала САЩ и Канада, предаде Ройтерс. 

Поне 38 вече са жертвите на студената вълна, която продължава да сковава Съединените щати и Канада. Загиналите в САЩ са 34, най-тежко засегнат е град Бъфало, щата Ню Йорк. В Южна Дакота външната температура заради вятъра на места се усеща като минус 46 градуса по Целзий.

Блокирани на Коледа: Стотици хиляди американски домове и предприятия останаха без ток (галерия)

Изпълнителният директор на окръг Ери Марк Полонкарц заяви, че броят на загиналите от бурята е нараснал на седем от трима през нощта в района на Бъфало в крайния запад на Ню Йорк. Някои от четиримата загинали, за които се съобщаваше в неделя сутринта, бяха открити в автомобили, а други - в снежни преспи, каза Полонкарз и добави, че броят на загиналите може още да нарасне.

"Това не е Коледа, на която никой от нас не се е надявал, нито е очаквал. Изказвам най-дълбоките си съболезнования на семействата, които са загубили близките си", заяви Полонкранц вчера. 

Кристина Клафка, 39-годишна жителка на Северен Бъфало, наблюдавала как се откъсват керемидите от къщата на съседката ѝ и слушала как прозорците ѝ дрънчат от "ураганен вятър". В събота вечерта тя заедно с целия си квартал е загубила електрозахранването, а в неделя сутринта все още е била без ток.

"Телевизорът ми продължаваше да трепти, докато се опитвах да гледам мача между Бъфало Билс и Чикаго Беърс. Загубих електричество малко след третата четвърт", казва тя. В нейния квартал колите са в капан под 5-метрови преспи, казва Клафка, а прогнозите са за още сняг в неделя следобед.

Снимки: Getty Images

Вчера губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул заяви пред репортери, че администрацията на Байдън се е съгласила да подкрепи искането ѝ за обявяване на федерално бедствие. Около 200 военнослужещи от Националната гвардия са на терен в западната част на Ню Йорк, като оказват помощ на първите спасители, провеждат профилактични прегледи и доставят консумативи в приютите, а още толкова са на път, каза Хочул.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!