4 руски военни кораба пристигат в Хавана до дни

Мая Младенова 07 юни 2024 в 10:40 3763 6

Снимка Getty Images

Руският военен кораб "Громки", 2022 г.

Четири руски военни кораба ще пристигнат в Куба следващата седмица. Сред тях е и задвижвана с ядрен реактор подводница, съобщава "Асошиейтед прес". Властите в Хавана съобщават, че корабите пристигат заради "исторически приятелските отношения" между двете нации.

Съобщението идва в момент на ескалация на напрежението, след като западни държави позволиха на Украйна да ползва техни оръжия срещу руска територия - засега в ограничен периметър в близост до границата с Украйна.

Кубинското външно министерство обяви, че корабите ще са в Хавана между 12 и 17 юни и че нито един от тях няма да носи ядрени оръжия. Министерството уверява, че присъствието на корабите там не представлява заплаха за региона.

Атомните подводници като тази, която ще отпътува за Хавана, се задвижват от ядрен реактор и не са задължително натоварени с ядрено оръжие.

Новината последва изявление на американските власти, че Вашингтон следи руски военни кораби и самолети, които се очаква да пристигнат в Карибския басейн за военно учение. Според САЩ учението ще бъде част от по-широкия руски отговор на подкрепата на страната за Украйна.

Длъжностните лица от САЩ заявиха, че руското военно присъствие е забележимо, но не е обезпокоително. То обаче се провежда в момент, когато руският президент Владимир Путин заяви, че Москва може да предприеме „асиметрични стъпки“ в други части на света в отговор на решението на президента Джо Байдън да позволи на Украйна да използва оръжия, предоставени от САЩ, за нанасяне на удари на територията на Русия, за да защити Харков, втория по големина град в Украйна, припомня АП.

Германия също разреши на Украйна да атакува цели на руска територия с германски оръжия.

    Мая Младенова

    Мая Младенова e журналист, редактор и преводач. Започва кариерата си преди близо 20 години във вестникарството. Заместник главен редактор на OFFNews от 2012 г. Пише за медии, политика и др.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1047

    6

    danvan

    07.06 2024 в 13:21

    Вероятно пак ще пушат на забрабеби места орките ...

    22553

    5

    dolivo

    07.06 2024 в 12:16

    Една блокадичка лекичка, и да клекнат Кубинците

    1005

    4

    Зла свекърва

    07.06 2024 в 12:08

    Ех, тези руснаци. Не се научиха, че колкото повече шават, толкова повече бой ще ядат. Искат кубинска криза номер 2 да причиняват? Ядрени оръжия на Куба ли ще дават? Или на Венецуела?

    Тъкмо бяха омаьосали част от американците да мислят, че Карсън говори истината, и че Путин е прав, и с един ход ще ги стреснат и ще ги събудят от заблудата. И тогава ще има пак "ко шъ праим сега?"

    Но явно им се плава на момчетата. Като не могат в Черно море, че стана много опасно за тях, що да не пробват в Карибско?

    -1845

    3

    ob1

    07.06 2024 в 11:35

    4 тръгват, колко ще пристигнат? Надеждността на руZZката техника е пословична :)

    1010

    2

    ПР

    07.06 2024 в 11:28

    Да не се спасяват от украинско потапяне?
    Явно.По-добре в братска Хавана,отколото на дъното на Черно море.

    145

    1

    Джендо Джедев

    07.06 2024 в 11:08

    А малко храна ще им закарат ли? Че на "острова на свободата" си имат соц, ама си нямат манджа. :D
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх