4-дневна работна седмица иска Международната организация на труда

ОFFNews 07 октомври 2014 в 15:35 18810 16

Международната организация на труда (МОТ) препоръча работната седмица да стане четиридневна, като по този начин се почива 3 вместо 2 дни.

В публикуваната на сайта им статия, озаглавена "5 добри причини да се работи 4 дни в седмицата", Джон Мисинджър, ръководител в групата за условия на труда към МОТ, пише в труда си:

"Изучавам работните часове откакто се присъединих към МОТ през 2000 г. и никога не съм виждал нищо подобно - статия след статия хвалят ползите от намалената работна седмица. От водещи бизнесмени като съоснователя на Гугъл Лари Пейдж до мексиканския милиардер Карлос Слим - всички са на едно мнение.

Според мен идеята за намаляването на работната седмица най-накрая достигна критична маса. Но това не е нова идея - преминаването към по-кратка четиридневна работна седмица има много плюсове. Ето няколко от тях."

1. Преработването е лошо за здравето.

Кардиоваскуларни болести, храносмилателни и репродуктивни проблеми, мускулно-скелетни смущения, хронични инфекции, психични проблеми, дори и по-високо ниво на смъртност.

2. По-кратката работна седмица ще създаде повече и по-добри работни места.

Докато някои хора работят твърде много, то други не работят достатъчно. Политики като немската курцарбайт предлагат намаляване не на работните места, а на работното време. Например вместо да уволните 20% от хората си, просто намаляте работното им време с 20% - от 5 на 4 работни дни. Когато в Корея работната седмица беше намалена от 44 на 40 часа, се забеляза увеличение на заетостта и на производителността.

3. По-продуктивни сме, като работим по-малко.

По-дългото работно време стимулира хората да симулират, че работят повече, като само си запълват времето, вместо да вършат истинска работа. По-краткото работно време повдига мотивацията на работещите, намалява риска от грешки и инциденти и т.н.

4. Да работиш по-малко е добре за околната среда.

Колкото по-малко работим, толкова по-малко гориво и други видове енергия ще харчим, за да стигнем до работа, като така допринесем за една по-зелена енергия.

5. Като работим по-малко, ще сме по-щастливи.

Това може и да е очевидно за някои хора, но е истина, че повечето работни часове водят до по-голям стрес вкъщи. Последно изследване сочи директна връзка между цялостното задоволство от живота и радостта.

Като съберем всичко това, петдневната работна седмица в развитите икономики е логично да премине в четиридневна, за да се приближим с още една крачка по дългия път към по-щастливо, по-здравословно и по-добро общество, казва Мисинджър.

Междувременно комитетът по труда на руската Долна камара смята да обсъди предложението на МОТ за четиридневна работна седмица, без да ощетява заплащането, съобщи "Russia Today".

Иван Моханчук от Обществената палата на Русия каза, че предложението трябва да бъд обсъдено, но трудно ще бъде прието, съобщи агенция ТАСС.

Той изтъкна, че това няма как да стане в днешните условия, защото по-малкото работни дни ще забавят икономическия растеж. Заедно с това той не изключи възможността за увеличаване на работните часове през останалите работни дни, ако те бъдат съкратени на 4.

Въпреки това някои руски политици вярват, че часовете за работа трябва да бъдат намалени от 40 на 36 часа, без да има намаление на заплатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!