29 милиона дози ваксини са открити в завод на AstraZeneca в Италия, Брюксел иска обяснение (обновена)

Ивайла Сопотенска 24 март 2021 в 15:22 13454 0

Снимка pixabay

Докато AstraZeneca не успя да осигури договорените за страните от ЕС количества от ваксината срещу COVID-19 за първото тримесечие, запас от 29 милиона дози на компанията е открит близо до Рим. Брюксел задава въпроси, съобщава френското радио Юроп 1 - една от водещите радиостанции във Франция.

Брюксел ще засили контрола на износа на ваксини срещу COVID-19, произведени в ЕС. В полезрението на Комисията все още е шведско-британската фармацевтична компания AstraZeneca, за която има подозрения, че фаворизира Великобритания. А откритите наскоро 29 милиона дози от ваксината в Италия в обект, работещ за фармацевтичния гигант, подхранва допълнително недоверието на европейците, допълва радиото. 

Ваксината Oxford/AstraZeneca се произвежда в Обединеното кралство на два обекта: в Оксфорд и Кийл. В третия обект в Рексъм ваксината се поставя във флакони и се пакетира за дистрибуция, съобщават Би Би Си.

Компанията казва, че снабдяването идват предимно от САЩ и обект в Сенефе в Белгия. AstraZeneca работи с доставчици в 15 страни за производството на ваксината.

Според вестник Ла Стампа, цитиран от Политико, дозите в Италия вероятно идват от завода на AstraZeneca, управляван от Halix в Лайден, Нидерландия, който все още не е одобрен за производство за ЕС. Това предприятие според Ла Стампа е в състояние да произвежда 5-6 милиона дози на месец и е стартирало производството миналия септември.

Ла Стампа цитира източници от ЕС, които казват, че първоначално тези дози са били предназначени за Великобритания, но износът е спрял, след като блокът въведе механизъм за ограничаване на износа на ваксини. 

Ла Стампа съобщава, че AstraZeneca не е предупредила властите на ЕС за дозите, които се съхраняват в обекта, управляван от компанията Catalent в Анани, на югоизток от Рим.

Но след проверка на завода в Лайден, комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон се заинтересува къде отиват дозите, произвеждани в холандския обект и затова предупреждава италианските власти да разгледат въпроса. Така Брюксел иска да провери уклончивите твърдения на компанията за това какво всъщност произвежда в Европа.

Инспектори, изпратени от италианското правителство, откриват ваксините в предприятието в Анани. В този обект ваксините се разпределят във флакони. "Установено е, че проверените партиди са предназначени за Белгия", се казва в изявление на италианските власти, цитирано от Файненшъл Таймс.

Марио Гарджуло, регионален президент на Catalent за Европа, потвърди, че съоръжението е посетено, като добави, че инспекторите "са установили, че документацията на компанията е в ред".

„Във всеки един момент има количество на ваксинното вещество, готово за пълнене и опаковане, и опаковани флакони, очакващи изпращане до дистрибуционните центрове на AstraZeneca“, каза още Гарджуло, предава Файненшъл Таймс.

Резерв толкова голям, колкото са и доставените за ЕС ваксини

Откритите 29 милиона дози от ваксината повдигат многобройни въпроси, имайки предвид, че AstraZeneca достави едва 30 милиона дози за това тримесечие при договорени три пъти по-големи количества. Тогава за кого е предназначен този запас? Страните-членки искат конкретни отговори от компаниите, коментира радиото.

Не е необичайно обектите за пълнене и опаковане като този в Анани да обработват голям брой дози едновременно, а отделни партиди ваксини могат да включват милиони дози. Catalent няма поглед и не може да каже къде се изпращат дозите, съобщава източник на Файненшъл Таймс, запознат с въпроса, тъй като това решение зависи от клиента - в случая AstraZeneca.

Възможно е тези дози да са запазени за ЕС и само да се изчакват окончателните тестове, но Брюксел подозира, че една част от тях са предназначени за износ. Великобритания заяви, че разчита за своята ваксинационна кампания на ваксини AstraZeneca, произведени на континента.

Компанията твърди, че Обединеното кралство не е получавало ваксини или компоненти от ЕС - освен една "малка" партида от завода в Лайден. 

Миналия месец Италия спря 250 000 дози, опаковани в Анани, предназначени за Австралия. Оттогава от AstraZeneca не са подавали други заявки за износ. На заседание на парламентарната комисия във вторник генералният директор на отдела по здравеопазване и безопасност на храните на Комисията Сандра Галина заяви, че не е знаела за дози от Oxford/AstraZeneca, напускащи блока, след като беше отказано искането за износ за Австралия.

AstraZeneca заявиха, че 16 милиона от дозите са предназначени за Европа, а останалите са за системата за споделяне на ваксини COVAX, предаде Би Би Си.

„Има 13 милиона дози ваксини, които очакват освобождаване от контрола на качеството, за да бъдат изпратени на COVAX като част от нашия ангажимент да доставяме милиони дози на страни с ниски доходи. Ваксината е произведена извън ЕС и донесена в завода в Анани, за да бъде разпределена във флакони", допълват от компанията, цитирани от италианската агенция АНСА.

В четвъртък от AstraZeneca България беше получена официалната позиция на централата на компанията. В изявлението се потвърждава, че близо 10 от 16-те милиона дози ще бъдат доставени на страните в ЕС през последната седмица на м. март. От компанията уточняват, че тъй като процесът на производство на ваксини е много комплексен и изисква време е "некоректно ситуацията да се определя като складиране на ваксината".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови