По 30 дози от ваксината на Астра Зенека получиха джипитата в столицата

Повече иРНК ваксини за общопрактикуващите лекари ще има през април

OFFNews 19 март 2021 в 17:02 2417 0

По 30 дози получиха чакащите за ваксини общопрактикуващи лекари в столицата. Количества от РНК препаратите на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна" при тях ще има през април. Това обясни директорът на Столична РЗИ д-р Данчо Пенчев. 

Извънредният брифинг на Пенчев е в отговор на публикуваните днес резултати от национално допитване до личните лекари, от чойто анализ става ясно, че джипитата са пренебрегнати във ваксинационния план, нямат достъп до всички одобрени ваксини и логистиката на препаратите е изключително тромава.

Д-р Пенчев разясни как е било организирано раздаването на ваксините на "Астра Зенека" за общопрактикуващите лекари в столицата днес.

10 000 дози ваксини на "Астра Зенека" са били получени в Столична РЗИ в 11 часа днес. В 11:12 ч. до всички имейли на общопрактикуващи лекари в София - град е била изпратена информация, че РЗИ раздава по 30 дози на общопрактикуващ лекар - днес и утре до изчерпване на количествата. 

До момента 2040 дози от ваксините са раздадени на 68 лекари. Общо от началото на кампанията 21 850 дози са раздадени на 554 лекари.

Миналата нощ експертите на РЗИ са разпределяли дозите от трите ваксини - на "Пфайзер"/"Бионтех", "Модерна" и "Астра Зенека". Ваксините на първите две компании отиват за хората от фаза 1 и 2, както и за участници в избирателния процес. Това е причината да раздаваме само "Астра Зенека" на общопрактикуващите лекари, каза още д-р Пенчев.

Дългогодишна практика е общопрактикуващите лекари да получават ваксините си от тук, съжалявам, че тази практика в случая нагнетява напрежение, каза д-р Пенчев, след като по-рано в РЗИ-София се образува опашка от чакащи лекари.

На въпрос кога се очаква РНК ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна", предпочитана от голям брой записани за четвъртата фаза на ваксинация възрастни хора, Пенчев заяви, че това е въпрос на доставка.

Той съобщи, че директорът на ИАЛ Богдан Кирилов го е уверил, че през април се очаква да пристигнат 630 000 дози, като почти половината от тях ще бъдат РНК, каза Пенчев.

Искрено се надявам през април месец да покрием всички нужди на общопрактикуващите лекари и желаещите ваксинация, каза директорът на РЗИ-София.

Раздаването на ваксини ще продължи утре между 9.00 и 16.00 ч. в РЗИ-София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови