$19 млрд. за спасяване на горите: 100 световни лидери обещават да спрат обезлесяването до 2030 г.

OFFNews 02 ноември 2021 в 11:42 1463 0

Борис Джонсън

Снимка Getty Images

Британският министър-председател на срещата за климата, 2 ноември 2021 г.

Повече от 100 световни лидери ще обещаят да спрат обезлесяването и да започнат възстановяване на горите до 2030 г. в очакваното първо голямо споразумение от двуседмичната Конференция на ООН за изменението на климата, която се провежда в Глазгоу, Шотландия, пише Би Би Си.

Бразилия - където участъци от Амазонската екваториална гора е изсечена - ще бъде сред подписалите. Това е голяма стъпка напред за страната, която досега отказваше да поема подобни ангажименти. В най-голямата тропическа гора на планетата, Амазония, обезлесяването се ускори до 12-годишен връх през 2020 г. при настоящия бразилски президент Жаир Болсонаро. 

Изпълнението на обещанието за спиране на обезлесяването в света и започване на обратния процес струва близо $19.2 милиарда държавни и частни финансови средства.

Експерти приветстват стъпката, но предупреждават, че предишното подобно споразумение от 2014 г. се е провалило напълно и е необходимо ангажиментите да бъдат изпълнени.

Изсичането на дърветата допринася за изменението в климата, защото намалява горите, които поглъщат огромни количества от затоплящия се въглероден диоксид.

Домакин на срещата в Глазгоу е британският министър-председател Борис Джонсън. Той нарече договореното "забележително споразумение за защита и възстановяване на горите".

Част от средствата ще отидат в развиващи се страни с цел възстановяване на увредената земя, за борба с горските пожари и подпомагане на местните общности.

Правителствата на 28 държави поемат и ангажимента да спрат изсичането на дървета търговията с продукти като палмово масло, соя и какао. Тези индустрии увеличават загубата на гори, като изсичат дървета, за да осигурят място за паша на животните или за отглеждане на културите. Индонезия е най-големият износител на палмово масло - продукт, влаган във всичко, от шампоани до бисквити. 

Повече от 30 от най-големите световни компании ще поемат ангажимента да спрат инвестициите в дейности, свързани с унищожаване на горите.

Създава се фонд с £1.1 милиарда за опазването на втората най-голяма тропическа гора - в Басейна на Конго.

Ключовите за опазването на планетата Русия и Китай не участват в конференцията в Глазгоу. Огромните гори на Русия представляват повече от една пета от горите на планетата и поглъщат повече от 1.5 милиарда тона въглерод годишно.

Основна причина за загуба на гора в Бразилия е добива на соеви зърна, голяма част от които отиват в Китай и Европа и служат за храна на отглежданите прасета и пилета.

Понастоящем гора с размера на 27 футболни игрища се губи всяка минута. Може да се стигне до момента, в който изсичането на гори да предизвика рязка, непредвидима и необратима промяна на климата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови