12 от пленените украински моряци са арестувани за два месеца (обновена)

OFFNews 27 ноември 2018 в 18:44 3620 0

12 от пленените украински моряци ще останат в предварителния арест за срок от два месеца по обвинение в незаконно преминаване на руската граница. 

Това са моряците Владимир Варимез, Владимир Беспалченко,  Андрей Оприско, Сергей Цибизов, Юрий Будзило, Владимир Терешченко, Роман Мокряк, Михаил Власюк, Сергей Попов, Владислав Костишин, Богдан Головаш и Сергей Чулиба, съобщи УНИАН.

Мерки за неотклонение на останалите задържани украинци, които са офицери, ще бъдат определени утре, съобщи ТАСС, цитиран от БТА.

Инцидентът между руската брегова охрана и украински военни кораби стана в неделя вечерта в Черно море край бреговете на Крим, докато украинските съдове се опитваха да преминат през Керченския проток, за да влязат в малкото Азовско море. То е от ключово значение за износа на зърно и стомана, произвеждани в Източна Украйна.

Руската брегова охрана, която е на подчинение на Федералната служба за сигурност (ФСС), задържа две украински моторни лодки и влекач по обвинение, че са навлезли незаконно в руски териториални води, а двадесетината моряци на борда им бяха арестувани.

Инцидентът беше определен от Русия като "провокация". Украйна го квалифицира като "акт на агресия" от руска страна и настоя за освобождаване на моряците и връщане на плавателните съдове.

След случилото се Украйна обяви военно положение в районите, граничещи с Русия. Военното положение влиза в сила утре и ще продължи 30 дни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови