Ексклузивно Шест месеца на първата линия на фронта. Иван Калчев-Глиги в студиото на OFFNews

10 страни в ЕС ще приемат 400 мигранти от изгорелия лагер на о-в Лесбос

OFFNews 11 септември 2020 в 12:49 3158 1

Снимка БТА/Асошиейтед прес

Десет страни от Европейския съюз ще приемат около 400 непридружавани мигранти, евакуирани от гръцкия остров Лесбос след големия пожар, изпепелил лагера за бежанци Мория, предаде БТА.

"Нашите контакти със страните членки от ЕС доведоха до това, че 10 страни ще участват в трансфера на тези 400 непълнолетни", заяви в Берлин германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер. Той поясни, че Германия и Франция ще приемат съответно 100 и 150 от тези деца.

Непридружаваните 400 непълнолетни вече бяха прехвърлени на континентална Гърция след пожара, изпепелил пренаселения лагер Мория.

"Дискутираме с други страни от ЕС, които биха могли да приемат тези деца", каза Зеехофер на пресконференция с европейския комисар по миграционните въпроси Маргаритис Схинас.

Нидерландия предложи вчера да вземе около 100 мигранти от лагера, от които половината непълнолетни.

"Мория напомня по един мрачен начин на всички страни членки на ЕС, че се нуждаем от промяна в Европа", каза Схинас, който участва в пресконференцията със Зеерхофер чрез видеоконферентна връзка от Атина, където ще има по-късно днес среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Ситуацията в лагера Мория поднови дебатите за приема на кандидати за убежище в Европа - въпрос, по който страните членки имат разногласия.

Европейската комисия трябва да представи в края на месеца предложение за нов пакт за миграцията и предоставянето на убежище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови