Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Защо турските фенове освиркаха минутата мълчание в памет на загиналите

OFFNews 18 ноември 2015 в 16:16 15451 4

Снимка: AP

Преди началото на приятелска среща между Турция и Гърция вчера, завършила 0-0, турските фенове освиркваха по време на минутата мълчание в памет на загиналите при атентатите в Париж.


Видео: Independent.co.uk

Спортният свят бе шокиран от реакцията на привържениците на южната ни съседка, но техният отговор е, че всъщност освиркването не е било неуважение към убитите в терористичните атаки на Ислямска държава във френската столица.

Коментари на турски фенове в социалните мрежи твърдят, че освиркванията са били срещу лицемерието на Западния свят.

Снимка: Independent.co.uk

Турците задават въпроса защо националните отбори не почетоха с минута мълчание загиналите след терористичните атаки в Анкара през октомври тази година. Тогава над 100 души бяха убити от две бомби, заложени в близост до Централната гара на турската столица.

Турските фенове освиркваха и по време на минутата мълчание преди двубоя им срещу Ирландия на 13 октомври.

Потребители в социалните мрежи добавят, че зрителите по трибуните на "Олимпийския стадион Ататюрк" вчера са скандирали "Sehitler olmez, vatan bolunmez", което означава "Мъчениците никога не умират, нацията няма да бъде разделена". Това е известен слоган, измислен за възпоменание на турските войници, станали жертва на тероризъм. В държавата почти винаги при минута мълчание хората скандират този израз, твърдят турските граждани в социалните мрежи.

След края на контролата срещу Гърция треньорът на Турция Фатих Терим заяви, че "феновете все пак трябва да подхождат с по-голямо уважение".

"Гърция е наш съсед. Днес беше съседски ден, но привържениците ни не се държаха подобаващо, като съседи", добави още Терим. 

Министър-председателят на Турция Ахмет Давутоглу и гръцкият министър-председател Алексис Ципрас гледаха мача заедно в знак на добрите отношения между двете страни, които са имали сериозни противоречия в миналото си. За първи път от осем години футболните национални отбори на двете съседки се срещат един срещу друг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!