Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Отиде си футболната легенда Сократес

Васил Георгиев 04 декември 2011 в 13:17 1898 0

sokrates
sokrates

На 57-годишна възраст си отиде бившият капитан на бразилския национален отбор по футбол Сократес.

Сократес Бразилейро Сампайо се Соуза Виейра де Оливейра известен просто като доктор Сократес почина в нощта срещу неделя в клиниката "Алберт Айнщайн" в Сао Пауло. Причината за смъртта му е септичен шок. В четвъртък Сократес бе приет по спешност със съмнения за тежка форма на цироза. След обстойните медицински прегледи, на които бе подложен стана ясно, че Сократес е със септичен шок. Лекарите така и не успели да овладеят инфекцията, която бързо се разпространила по цялото тяло на легендата и довела до смъртта му.

Сократес бе една от емблемите на бразилския и световния футбол. Гениалният полузащитник бе капитан на "селесао" на първенството на планетата през 1982 г. Бе част от тима и на шампионата през 1986 г. В периода 1979-1986 г. има 60 мача за Бразилия с 22 отбелязани гола.

Професионалната си футболна кариера доктор Соктарес, който бе известен с уникалния си поглед върху играта, фантастичния си пас и мощния си шут, стартира през 1974 г. в тима на Ботафого (Сао Пауло). С екипа на отбора е до 1978 г., като изиграва 57 мача и реализира 24 попадения. Между 1978 и 1984 г. е в редиците на Коринтианс, като именно това е и един от най-силните периоди в историята на този клуб. За Коринтианс дипломираният лекар има 297 мача и 172 попадения.

В Европа доктор Сократес се мести през 1984 година, като един сезон играе за Фиорентина. За "виолетовите" има 25 мача и 6 реализирани гола. Следва завръщане в Бразилия, като играе последователно във Фламенго, Сантош и Ботафого до 1989 година. През 2004 г. Сократес подписва договор за един месец с аматьорския английски клуб Гарфорд Таун. 51-годишният тогава бразилец има и един изигран мач за този отбор.

Освен с футболните си умения доктор Сократес бе прочут и с това, че употребявал огромни количества алкохол и цигари. Той признава, че като активен състезател пушел поне по 20 цигари на ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews