Гришо се класира за третия кръг на Уимбълдън

Ивайло Анев 25 юни 2014 в 17:54 10988 1

Най-добрият български тенисист Григор Димитров за първи път в кариерата прескочи втория кръг на Уимбълдън.

Българинът излезе за първи път на централния корт на турнира, но това не го притесни и той набързо се справи с 20-годишния австралиец Люк Савил, който също като Григор има големи успехи като юноша.

Григор доминираше през цялото време, той направи четири пробива в мача. Австралиецът успя да спечели едва две точки при сервис на Димитров във втория сет.

От самото начало 23-годишният българин бе безкомпромисен на свой сервис, мачкайки съперника си с мощен начален удар и бърза развръзка на всяко разиграване. Савил спечели първите си два сервис гейма, но при третия няколко непредизвикани грешки доведоха до първи пробив за Димитров и 4:2.

Втората част се разви още по-бързо, след като българинът проби съперника си още в първото му подаване, а малко по-късно стори това още веднъж, за да поведе с 4:1. След това без проблеми взе и втория сет с 6:2 за 24 минути на корта.

В третия сет Савил успя да задържи малко по-дълго интригата. Австралиецът показаха характер, като спаси три точки за пробив в петия гейм и спаси подаването си, за да поведе с 3:2. Това обаче беше последният гейм, който той спечели в мача.

Савил спаси още две точки за пробив в следващото си подаване, но при третата допусна двойна грешка и Димитров проби. В следващите си два сервис гейма българинът загуби само две точка и приключи двубоя след 93 минути.

Така 23-годишният хасковлия подобри най-доброто си класиране в Лондон, където досега бе достигал три пъти до втория кръг.

Освен това той си осигури чек за 71 000 паунда от наградния фонд и 90 точки за световната ранглиста, с които още повече се приближава към дебют в Топ 10 на световната ранглиста.

В спор за място на осминафиналите българският талант ще се изправи срещу украинеца Александър Долгополов, който победи германеца Бенямин Бекер днес. Долгополов е поставен под №21 в основната схема, а Димитров - под №11. Победителят от двубоя ще срещне 23-годишния руснак Александър Кузнецов (№118 в света), който поднесе една от изненадите на Уимбълдън, като във втория кръг отстрани поставения под №7 Давид Ферер, или 27-годишния аржентинец Леонардо Майер (№64 в света).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови