Григор Димитров е на 1/4 финал в Рим след обрат срещу 6-ия в света

Деян Спасов 15 май 2014 в 20:26 5906 1

Ракета №1 на България Григор Димитров победи шестия в света Томаш Бердих и си осигури място на 1/4 финалите на турнира в Рим от сериите "Мастърс 1000".

14-ият в света Димитров, който утре навършва 23 г., победи с резултат 6:7, 6:2, 6:2 след два часа и половина игра.

След неубедително начало на първата част Григор реализира заветния пробив едва в десетия гейм и остана в сета, изравнявайки резултата - 5:5. Следващия сервис гейм българинът взе без проблем и по този начин обърна - 6:5 - и принуди този път Томаш Бердих да сервира за оставане в частта. С малки затруднения чехът се справи. Димитров демонстрира желязна психика в първия сет за разлика от мача му срещу Бердих преди седмица, който загуби. Силите и в тайбрека бяха изравнени, но по-опитният Бердих успя да спечели няколко поредни точки и спечели сета със 7:6. 

Григор взе частичен реванш още в началото на втория сет и веднага реализира пробив - 1:0. В следващия гейм първата ни ракета бе затруднен доста от стабилната игра на 6-ия в ранглистата, но се справи и увеличи преднината си в частта на 2:0. Двамата тенисисти си размениха по един гейм, демонстрирайки игра от висока класа - 3:1. Димитров продължи силното си представяне и покачи на 5:1, а след това двамата отново взеха по един гейм, фиксирайки крайното 6:2.  

Третият сет започва оспорвано - 1:2. И чехът, и българинът показаха, че няма да изпуснат лесно мястото на 1/4 финалите в Рим и продължиха с впечатляващия си тенис, а Григор изравни 2:2. Най-добрият български тенисист реализира важен пробив в петия гейм в последния сет на мача - 3:2. С много равностоен тенис Григор Димитров спечели много важната битка и в шестия гейм на сета и поведе с 4:2. След три шанса за пробив, от които българинът не се възползва, съдбата все пак му се усмихна. Нервите на Бердих за момент не издържаха и той допусна двойна грешка, заради която Григор покачи на 5:2, а след това спечели и подаването си и затвори сета и мача при 6:2. 

За втора поредна седмица Григор Димитров се изправи в мач срещу чеха Томаш Бердих в опит да достигне втория си четвъртфинал в турнир от сериите "Мастърс".

Днес българският тенисист записа трета победа, спечели 180 точки за световната ранглиста и ще срещне Томи Хаас на 1/4 финалите, който победи №3 в света Станислас Вавринка. При победа Григор ще достигне за пръв път 1/2 финал на турнир от сериите "Мастърс 1000".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews