България с трето злато от европейското по щанги

OFFNews Последна промяна на 31 май 2022 в 08:33 184 0

щанги
Валентин Генчев.

България спечели трети златен медал на Европейско първенство по вдигане на тежести за мъже и жени в албанската столица Тирана.

В категория 67 кг Валентин Генчев беше без конкуренцията, след като стана шампион в двубоя. Българинът започна с перфектно изхвърляне, като премина безгрешно през 133, 135 и 139 кг. Това му осигури сребро в движението, на 3 кг след грузинеца Шота Мишвелидзе. В изтласкването обаче Генчов започна, след като всички останали бяха вече приключили. Първи опит на 169 кг с който си осигури титлата в двубоя и в изтласкването. После премина през 175 кг и чак на 180 кг щангата му се оказа тежка.

Генчев взе титлата с двубой 314 кг, със 7 повече от Шота Мишвелидзе. Третото място зае испанецът Акоран Ернандес с 299 кг.

Валентин Генчев е представител на школата от Стара Загора с треньор Стоян Стоянов и преди три години спечели бронз на европейското до 20 години в Букурещ. Миналата пролет извоюва бронз в категория 67 кг на континенталния шампионат при мъжете в Москва заедно със среброто в изтласкването.

В неделя България спечели два златни и един бронзов медал само в двубоите, след като Ангел Русев защити титлата си при най-леките, Иван Димов победи в категория до 61 кг, а другият дебютант в тази категория Габриел Маринов се нареди трети. Всички те се завърнаха снощи в София горди със спечелените за България медали.

"Отново доказах, че съм номер 1, убеден съм че България ще спечели поне още 2-3 медала в Тирана. Минути след като защитих титлата си бях поздравен по телефона от президента на БОК Стефка Костадинова, същевременно присъстващият в Тирана Неделчо Колев ме подмина сякаш не ме познава. Искам да благодаря на старши треньора Иван Иванов и неговите помощници - те ни подкрепяха и заради нас толкова изтърпяха толкова лишения в последните няколко месеца, ако не бяха те нямаше да издържим толкова месеци без финансиране. Според мен, ако Иван Иванов се махне националният отбор веднага ще се разпадне. Сигурен съм, че когато избраният за президент Ариф Маджид поеме ръководството на федерацията, нещата в българските щанги бързо ще се успокоят и ще имаме по-добро бъдеще," каза спечелилият втора поредна европейска титла при мъжете Ангел Русев.

Днес на Европейското първенство в Тирана няма български представители, а в сряда от 21.00 часа българско време в категория 81 кг ще вдига младежкият олимпийски шампион Божидар Андреев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови