Изсичат до голо горите в Рила (видео)

OFFNews Последна промяна на 18 април 2014 в 09:47 10023 23

Незаконна сеч край Рила

Горите в Рила биват изсичани без контрол, без разрешителни и по варварски начин. Поголовна сеч се извършва до Финландското селище и Черната скала на Боровец.

Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. Михаил Константинов, който видял с очите си изсечените гори в Рила.

Видеокадри, направени от квадракоптер, показват изсечените до голо дърва в горите край Боровец.

Доц. Георги Костов, бивш зам.-министър на земеделието и горите заяви, че сечта освен незаконна е правена и непрофесионално - с неподходяща техника и без дори да се стараят да заличават следи за себе си.

Според Костов става въпрос за изсечени няколкостотин кубически метра едра строителна дървесина, за която се дават по около 100 лева за кубик.

Дамян Дамянов, зам.-директор на едно от югозападните държавни предприятия, които отговарят за горите, заяви, че е трудно да коментира сечта без да е направена проверка. 

"Оголеното петно от сечта наистина е впечатляващо, но ще извърша проверка непосредствено след празниците и ще имам повече яснота", бяха димите на Дамянов. 

Той коментира още и скандалът "19/45", който се вихри в държавата. Дамянов бил изненадан от тази новина, като по думите му, не може да коментира тъй като той е зам.-директор, а не директор и не е чувал за тези цифри и дати. 

"Сегашното управление на горите бърза, защото едва ли ще е продължително. Практиките не са нови, но са забързани. Сеч, прикриване, плашене на тези, които заплашват да сигнализират. Тези скандали са от най-високо ниво и финансират партийни каси.", коментира Георги Костов сечта. 

По думите на Михаил Константинов незаконна сеч се извършва и край Малко Търново, а над Своге и Ботевград са изсечени огромни букове във вододайните зони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.04 2014 в 18:53

Изсичат се горите над село Рельово, област Самоков. В планината Плана изсякоха всяко добро дърво. Изсечени са също буковете във вододайната зона. Това е забранено със закон. Буковата гора привлича дъждовните облаци. Сече се и в рилската гора, принадлежаща към село Рельово.
С огромни влекачи като танкове са разорали планината и са помели дърветата. Действат като хиени напълно безрасъдно и нагло. Всичко това се извършва под погледа и одобрението на горските и техните шефове. Нека мине хеликоптер с камера над Рельово (Плана и Рила) и да се направят снимки и бързо да се спре тази поголовна сеч и това унищожение.

19.04 2014 в 09:21

Това не е от сега,поне от 4-5 години се сече.Изнася се за Турция и Гърция основно.Сечта е поголовна.Май ще превърнем земята си в пустиня.

18.04 2014 в 20:25

От миналата есен обикялям из горите около Варна и паложението на много места е същото. Погледнете с Google Maps горите и ще видите колко петна има. Стара планина също са я метнали.

18.04 2014 в 20:20

Къде е Прокуратурата, защо дреме? Срамота!

18.04 2014 в 19:27

По добре да се греем на дърва от Рила или други места,само и само да не ползваме руската газ,имаме и въглища те също хубаво горят и топлят,топленето на къщата на дърва е здравословно,огъня е жив и зарежда с енергия,още подшотовката на дърва за зимата е голям спорт и хубав повод да събереш роднините )))

18.04 2014 в 19:18

Абе маамустара, защо след всяко мнение има по 1-2 бастуна, които цъкат минуси, много ли им харесва България без гори? Или са от нелегалните дървосекачи, унищожители на природа, дано Бог да ги накаже,изроди.Предупреждавам: който сложи минус, жестоко ще пострада в най-скоро време.

18.04 2014 в 17:40

за разследване са: дамян дамянов, калин зашев, иван гергов, светлозар михайлов, петко ангелов - всичките са "инженери" и работят в системата на горите !