Прокуратурата отказа да разследва "Просто си платихме вота" в Перник

Владимир Йончев Последна промяна на 19 октомври 2015 в 15:59 8632 11

Районната прокуратура в Перник отказа да образува досъдебно производство и прекрати преписката за скандала "Просто си платихме вота".

Постановлението на районния прокурор Аделина Алексиева е издадено на 15.10.2015 г., повтаря основната теза на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и изобилства със странности.

Точно както Борисов каза, още преди приключването на разследването, прокуратурата смята, че в записа не става въпрос за купуване на гласове, а за плащане на застъпници.

Разговорът е проведен след евроизборите през 2014 г., казва прокуратурата като се позовава на разпитите на двама свидетели - активисти на ГЕРБ в Перник - Владислав Караилиев и Денислав Захариев.

Тук идва най-абсурдният момент: Двамата си спомнят, че такъв разговор е имало. Денислав Захариев дори разпознава един от гласовете като свой.

От постановлението обаче не личи прокурорът да ги е попитал дали основният женски глас, който казва знаменитата реплика "Просто си платихме вота" е на депутатката и кандидат за кмет Вяра Церовска, както се твърди в сигнал.

Вместо това въз основа на експертна справка прокуратурата установява, че записът е с ниско качество и не може да се установи на кой участник в разговора принадлежат отделните реплики.

Пълния текст на постановлението може да видите ТУК.

Плащали ли са ГЕРБ на застъпници?

Особено интересно е постановлението на прокуратурата по казуса плащали ли са ГЕРБ на застъпници.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че в записа не става въпрос за купуване на гласове, а за плащане на застъпници.

Само ден по-късно Сметната палата излезе с доклад, че ГЕРБ не е плащал на застъпници по време на евроизборите.

Прокуратурата е установила, че ГЕРБ е имала 259 застъпника на евроизборите, но това, че ГЕРБ не е отразил разходите за възнаграждения не представлявало престъпление по смисъла на чл. 9, ал. 1 от НК.

Постановявайки, че ГЕРБ е плащал за застъпници, а не за купуване на гласове, прокуратурата е пропуснала декларацията на ПП ГЕРБ от 9 октомври 2015 г., в която партията твърди, че не е плащала за застъпници.

Кой е "Сашо и жена му"

Кой е "Сашо и жена му", които е трябвало да си получат парите за "Просто си платихме вота", прокуратурата не е установила. Разследването е проведено след "проведени срещи с лица, ползващи се с авторитет сред ромското население на територията, обслужвана от 01 РУ - Перник".

Не е установено и кое е лицето с прякор "Купа", за което са постъпвали данни, че предлагат имотна облага, склонявайки лица за упражняване на избирателно право в полза на определен кандидат, партия или коалиция.

ГЕРБ първи имали записа

Любопитна е и историята как се е появил записа.

Неизвестен извършител хакнал пощата и фейсбук профила на кмета на село Люлин Евгени Евгениев и още на 29.08.2015 г. разпратил записа до членове на ГЕРБ, сред които Владислав Караилиев, Иво Петров и Денислав Захариев. У БСП, които са сезирали прокуратурата, записът попаднал чак в 18:28 ч на 01.10.2015 г.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.10 2015 в 09:54

Добре де, разбрахме- ГРОБ не се канят да купуват предстоящите месни избори, купили са тези, за европарламент.
Мислете, и в неделя- умната.

20.10 2015 в 01:14

Рамадан Кънев коментирал ли е поредното доказателство за равенство между съюзниците му от ГЕРБ и мафията?

19.10 2015 в 21:50

Ами нали сте разследващи журналисти, бе? Като начало почнете с нещо елементарно - проучете има ли действително сред циганските тартори лица известни като "Сашо и жена му" и "Купа". Ако такива наистина има първият циганин ще ви ги каже, ако го попитате подходящо. Ако няма значи цялата история е миризлива партенка.

19.10 2015 в 21:45

И какво му ексклузивното. Такова щеше да е ако бяха го разследвали.

19.10 2015 в 20:57

Коя Прокуратура?-българската.
Днес изтече"изключително ексклузивната"информация,че Батко,отново е невиновен,според решение на Съда.
На кой Съд?-на българският такъв.

19.10 2015 в 19:56

Традиционно за Родината- Цяло село знае кой краде по къщите, само полЮцията- не. Обаче искат голямите заплати, и всички екстри.

19.10 2015 в 18:51

И вие пък какво сте го лепнали това 'ЕКСКЛУЗИВНО!', все едно е голямата новина.
Нима някой е вярвал, че ще има разследване?

19.10 2015 в 18:03

Добре дошли в страната на ГЕРБ и ДПС, Мутриландия ! Тук бедността, упадъка, деградацията, отчаянието, апатията са "гарантирани от боко тиквата" и "за видими резултати" всеки ден хората се газят на пешеходни пътеки и се избиват във катастрофи. Чалга, простащина и варварщина. Пак си гласувайте за същите боклуци, ИДИОТИ !

19.10 2015 в 17:17

Един път костинброд - минава, втори път костинброд - явно не.

Явно вече и на прокуратурата не и се занимава с интригите на комунягите.

19.10 2015 в 17:11

Наредили са на прокуратурата какво да се прави и как да се замаже. Всеки може да си направи сметката. Всеизвестен факт е че се купуват гласове, а управляващите нищо не правят по въпроса и сега и на последните няколко избори. Това говори само за себе си. Лошото е че прокуратурата е зависима а за това вина имат всички правителства от 1997-ма насам. Който дойде на власт си слага негови хора на ръководните постове и после искаме да има борба с корупцията, е няма как да стане по този начин. Корупцията убива държавата и облагодетелства тесен кръг от хора, но въпросните кръгове са твърде глупави за да разберат че и те губят от това.