Нощта на протеста пред парламента (хронология, видео и снимки)

OFFNews 16 юни 2022 в 18:51 17915 9

Стотици на протест пред парламента в подкрепа на Никола Минчев

Снимка Йорданка Веселинова

Протест пред парламента в подкрепа на Никола Минчев

Стотици излязоха на протест пред парламента в подкрепа на Никола Минчев, който преди часове беше отстранен от поста председател на НС - с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане”.

“Не искаме ГЕРБ, ДПС и копейките, не искаме мафия, корупция! Нека да не бягаме от България. Не на Путин! Искаме България да бъде независима европейска държава.” - скандират протестиращите.

Част от демонстрантите носят табели с лозунги “Аз съм за Никола”.


Към 19:15 ч. Никола Минчев излезе на стълбите пред НС и беше аплодиран от демонстрантите. На стъпалата на парламента излезе и правителството. Премиерът Кирил Петков се качи на фенера пред парламента, за да поздрави протеста в подкрепа на отстранения от поста председател на НС.

"България има целия шанс да бъде една европейска, нормална, цивилизована страна." - заяви пред демонстрантите министър-председателят. "Промяната дойде, не могат да ни върнат обратно. Сега ще има вот на недоверие, той да не ви разочарова, каза премиерът. Това е една от стъпките, които ще преминем" - допълни още Петков. Речта му беше посрещната със скандирания "Заедно", "Никола" и "Мафията вън".

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова също взе думата пред протестиращите, но за кратко, защото беше освиркана.

Преди това депутатите от Демократична България се включиха в протеста и говориха пред множеството.

Протестиращите няколко пъти призоваха председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов да излезе, за да се срещнат с него. Йорданов излезе, но беше бурно освиркан, от множеството полетя всичко, което можеше да лети и се наложи депутатът от ИТН да се прибере обратно в сградата на парламента със съдействието на полицията, която се погрижи за безопасността му. Влизането му обратно в сградата на Народното събрание не спря скандиранията по негов адрес. "Мафия! Тошко, к...во!" кънтяха още известно време заедно с размахването на среден пръст във въздуха. Полицаите оформиха кордон от две редици пред входа на парламента.

В един момент полицията се прегрупира и се премести при задния вход на парламента, откъдето излизаха народни представители. Вниманието на протестиращите беше насочено към Костадин Костадинов. Към лидера на "Възраждане" полетя бутилка, последваха я викове "К..во, Копейкин!", "Тук не е Москва" и "Тука ще се спи."

Цялата ПГ на ПП, заедно с Никола Минчев, отиде при демонстрантите, а те дадоха на вече бившия председател на Народното събрание българското знаме.

И след връщането на депутатите в сградата на парламента, скандиранията по адрес на Тошко Йорданов продължиха и протестът видимо се забавляваше със скандирания на задния вход: "Тошко, маймуната, скача от трибуната!"

Блокирани от демонстранти пред служебния вход на Народното събрание се оказаха лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и група депутати от партията му. Плътен полицейски кордон ограничи достъпа до тях. Стотици протестиращи освиркаха Костадинов и колегите му със скандирания "Руски педераст! Курво - Копейкин!".

Към 22.15 депутатите от "Възраждане" започнаха да излизат от сградата на парламента, охранявани от полицейски кордон. Стигна се до стълкновения край служебния вход на Народното събрание и част от протестиращите успяха да проникнат през кордона и да се втурнат към депутатите, наложи се да се намеси жандармерия. Протестиращите подгониха хората на Костадин Костадинов в посока на Софийския университет. Стана и сбиване между протестиращи и фенове на "Възраждане". Граждани скандираха "Путин Хуйло!". Погрешка полицаи налетяха на репортера от "Актуално" Михаил Митев, който снимаше случващото се, но друг колега му се притече на помощ.

Част от множеството търпеливо остана край парламента, вероятно в очакване оттам да се появят Тошко Йорданов или Костадин Костадинов.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

10

fiki

17.06 2022 в 12:11

за по-малко от ден и то работен се събраха повече хора от на възраждане 30-те автобуса, стойте и гледайте колко ще ставаме следващите дни

1331

9

ваксиниран

17.06 2022 в 11:29

Жалките тролчета - не е ли пресъхнала хранилката още? Нещастници сте, братлета, боклуци. За нищо не ставате.

75

7

230 млрд баксов

17.06 2022 в 09:38

Днес пак пред парламента!

Малко усилие, но в решителен момент!!!

Депутатите от ИТН са експлоатирани от мафията, да натискат копчето и да мълчат от място. Трябва им малко подкрепа, за да разкъсат оковите!!!

700

5

VN1234567

17.06 2022 в 02:05

ПП - Продажните Палячовци - вън от властта! Да си взимат славита, корнелии и всичките други недоразумения и да не се връщат!

9347

2

Анализи

16.06 2022 в 19:51

Честни българи бдете мафията в лицето на ИТН, ГЕРБ, ДПС, ВЪЗРАЖДАНЕ Е жестока и иска да продължи да ни краде. Трябва много усилия за да я изгоним.