Quantcast

"Желю Желев беше обратното на Бойко Борисов"

Днес Желев не би бил възможен

Дойче Веле Последна промяна на 01 февруари 2015 в 17:16 16204 23

Снимка: Булфото/ Миро Златев

Желю Желев беше обратното на Бойко Борисов.

Желев вярваше - да, с известна наивност, че политиката не е забранена зона за морала. Нещо повече: той винаги се опитваше да действа като морално същество. В крайна сметка тъкмо неговата моралност подкопа политическата му кариера. Звучи парадоксално, но е факт.

Желев беше представител на най-доброто, което онази система породи - или по-точно, което се породи въпреки онази система и в опозиция на нея. Почтеното, интелигентното, градското, добре възпитаното. Самият Желев освен всичко това беше любознателен, диалогичен, отворен към света, самокритичен. Началото на 1990-те години беше време, когато един политик с такива параметри все още можеше да оцелее на сцената, да стане президент и дори да бъде преизбран за президент. В началото на 1990-те години мнозинството избиратели в България все още уважаваха образоваността, честността и интелигентността. А днес на избори се явяват многобройни необразовани, лъжливи и интелектуално непретенциозни кандидати, които обаче умеят да впрягат за целите си днешните популярни ценности в България: професионалния спорт, чалгата, ВИП-аджийството, риалити-субкултурата.

Желев не построи нито една спортна зала, доколкото си спомням. На светските приеми се чувстваше неудобно и се държеше непохватно. Той беше по-естествен с книга в ръка, отколкото пред гора от микрофони. Не обичаше да се перчи и се фотографираше не със Сталоун и Ван Дам, а с Хавел и Балцерович.

Желев беше истински късмет за България. Уви, такъв късмет не се повтаря често.

Ще ни липсваш, Желю!

ПП: А, има и нещо общо: Желю Желев беше сред първите, които прозряха, че бъдещето на България е в Европа.

Александър Андреев, главен редактор на Българската секция на Дойче Веле

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.02 2015 в 21:45

SK:
"Филосов се става в подходящо обкръжение, а не на село."

Ти си от онези неграмотници, които даже и ФИЛОСОФ не знаят да напишат правилно.

02.02 2015 в 13:51

Желю Желев беше от вегитиращата покрай режима работническо-селска интелигенция, доколкото това словосъчетание не е нонсенс. Филосов се става в подходящо обкръжение, а не на село. Всички известни личности си имат обкръжението. Останалите в историята никога не са сами, те не само са съвременници на други велики личности, но често ги познават или са учили при тях. Обкръжението на Желев е дъщерята на Живков и шепа агенти на ДС. В този смисъл вероятно 90% от изказалите се какво чудо е бил "фашизмът" вероятно са агенти на ДС. Така че Желев и Борисов са много по-близки, отколкото на пръв поглед изглежда. Близки са по служба на фамилията. Едниният е от дворцовата интелигенция събирана от села без улици, с бродещи полудиви шарени прасета, другият - бодигардът пак е от село, но доста по-цивилизовано. Желю беше в основата да бъде свалено първото правителство на СДС и да дойде на власт първото турско-комунистическо правителство на Мултигруп. Това хич не е случайно. Бодигардът управлява пак в полза на фамилията с ресурса за сплашване на турската етническа партия. Дори на траурната церемония за Желев, Борисов отново заплаши с етническия мир. Скоростно се строят магистрали и метро, за да има от къде да се захранват турските бойни отряди на комунистическата клика, бойни отряди, които в крайна сметка ще направят България отново вилает на Турция. Така че разлика никаква. Дори при Борисов здравата селска мъдрост и хитрост като, че е по на ниво от филосовията на колегата на Доган.

02.02 2015 в 11:04

Всеки интелигентен човек /а Александър Андреев се мисли за такъв/ знае, че коректното сравнение е между президент и президент, премиер и премиер, съдия и съдия, депутат и депутат. Сравнения като това са предимно пропагандни и обикновено добре платени. В Дойче веле имат седмичен норматив за такива! Знайно е, също така, че с влизането на България в ЕС, много от Дойче веле /българската й секция/ загубиха работа, а някои и посока. Разделението на света по време на т.нар. Студена война осигуряваше добра кариера чак до пенсия на много казионни писачи и драскачи, които мисленето ги уморява. Хора като Андреев, който намести дъщеря си на висок говорителски пост в ЕК, изживяват като лична трагедия възможността и други хора /не само отбрани/ да бъдат глас на общественото мнение. Парадоксът е, че Андреев е либерал /като Желев/, но мрази конкуренцията! Да не говорим за това, че качествата, които трябва да има един български президент /според нашата конституция/ са голяма и понякога непреодолима пречка в работата на един български министър-председател! Буржоазни преструвки и понеделнишки лакадрии, ще каже някой. Не съвсем, ще кажа аз! Тук обаче е мястото да спомена, че от някой си red or dead едното трябва да отпадне. Време е за dead, така red съвсем естествено ще избледнее! Време е!

02.02 2015 в 04:50

От кога строенето на спортни площадки е лошо? И защо споменавате въобще Бойко тук?? Глупава статия за глупави хора.

02.02 2015 в 01:41

Няма мярка!
Дори смъртта на Желев е просто използван повод за просташко разчистване на сметки.
Подобно заглавие говори достатъчно за акъла на автора.
Някои отговорни другари стават и си лягат с името на Борисов.Да, лицето, което се е озовало на работа в Дойче веле е срам за тази медия.
Вместо истински In Memoriam чета някакви малоумни сравнения между президент и мин. председател, между философ и спортист и т.н.?!Ами, очевадно е че двамата нямат почти нищо общо, но какво от това?
Наистина е долнопробно да хулиш някой сравнявайки го с някой покойник.
Лека му пръст на Желев!
Каквото е искал и могъл - това е направил.

01.02 2015 в 23:13

Обратното на демократ е Бойко Борисов. За съжаление десните правителства имат вина, за това, че не успяха да изхвърлят БКП от властта. Ако го бяха направили сега за такива долни комунистически отрепки като Борисов дори нямаше да сме чували.

01.02 2015 в 21:58

Кат' каже Балканалски,че е омерзен, омерзен е.
Балканкански, ползвай ппредпазни гумички, че от омерзението до СПИН-а са .... един палец разстояние...

"Какво тук значи някаква си личност...."

Е.... БалкАНАЛски си е личност отвсякъде. И отпред, и отзад.... Наздарове....

01.02 2015 в 21:09

Светла му памет на Желев! И благодаря на Андреев да изрече истината. А онова недоразумение, което чете листчета (прав си 03), не намери в тях обръщение към дъщерята, нито пък човещина у себе си да го добави вън от написания му текст. Ако духът на Желев витаеше наоколо, сигурно щеше да се натъжи от срама в "Александър Невски".

01.02 2015 в 20:38

"Мирен преход" и "Боянски ливади".

Бивш комунист, закоравял атеист, поставен от ДС да осигури "мирен преход" на ЧЕРВЕНАТА БУРЖОАЗИЯ, докато тя изпере откраднатите от народа пари.

Такива като него убиха антикомунистическия устрем в първите години на демокрацията в България. ИЗКУСТВЕНАТА жалейка сега е изцяло скалъпена от комунделите, мимикрирали в "капиталисти". Омерзен съм.

01.02 2015 в 19:53

Обратното на Бойко Борисов е Гей станишев - педал, лъже рокер и на 1/8 мъж - щото му виси нещо отпред. Елена Йончева е пъти по-мъж от него, и затова го изгони като бит педерас при вагинин...