Изпратиха президента Желю Желев с военни почести (снимки)

OFFNews 01 февруари 2015 в 13:04 9136 4

Първият демократично избран президент на България (1990-1997 г.) д-р Желю Желев беше изпратен с военна церемония с участието на Националната гвардейска част.

Поклонението започна в 12 часа в Патриаршеския храм „Св. Александър Невски”. Опелото беше отслужено лично от българския патриарх Неофит.

"В трудното време на тоталитаризма, при неспокойния период на прехода към демокрация, д-р Желю Желев остана непроменен човеколюбец, понесъл идеала за доброто и съхранил чувството за доблест. Вечна памет пред личността и достойнството на незабравимия държавник, потрудил се много за отечеството - за демократичното устройство и благоденствието на народа", каза българският патриарх.

На церемонията в храм-паметника присъстваха наследниците на Желев – Петър Стоянов, Георги Първанов, и настоящият държавен глава Росен Плевнелиев. Там беше и бившият служебен премиер Ренета Инджова.

"Сякаш символично, това се случи в навечерието на деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Ще помним д-р Желев като един от най-смелите и сърцати дейци за свобода и демокрация, като символ на мирния преход, толерантността и търсенето на национално съгласие”, каза президентът Плевнелиев.

В храма бяха и президентите на Македония - Георге Иванов, на Албания - Буяр Нишани, и на Косово - Атифете Яхяга.

На поклонението присъстваха и заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, премиерът Бойко Борисов, бившият премиер Симеон Сакскобургготски, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, лидерът на БСП Михаил Миков, лидерът на ДПС Лютви Местан.

„Начинът, по който го изпраща народът - така, както го обича, е пример за начина, по който всички трябва да живеем”, каза премиерът Борисов.

Стотици граждани дойдоха да кажат последно сбогом на първия демократично избран президент. 

Днес е обявен ден на национален траур в памет на д-р Желю Желев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews