Жельо Бойчев: За 12-ти път гледаме един и същи филм, няма да подкрепим Ананиев

OFFNews 10 ноември 2017 в 09:16 5214 0

12-ти министър на здравеопазването от ГЕРБ, 12-ти път гледаме един и същ филм. Няма да подкрепим Кирил Ананиев. Не е въпросът кой ще е министърът, а каква политика ще следва той, има ли желание за реформи в здравеопазването.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев по БНТ, по повод избора на финансиста Кирил Ананиев за наследник на поста на проф. Николай Петров начело на министерството на здравеопазването. 

Той подчерта, че проблемът не е в министъра, а в политиката и във волята на правителството и мнозинството в залата, което го подкрепя, да направи промени, каза още Бойчев. 

Всеки път, когато сменят министъра, започва разговор как той щял да започне промени и да предложи нови неща. Така до следващата смяна на министъра, и пак от изходната точка. Всеки обяснява как започва да пише нови финансови правила за работа на болниците и така до следващия, за да не се промени нищо. Ето срещу това ще възразим“, категоричен бе той. Социалистът заяви, че в последните години в здравната система нещата са придобили драстични измерения и за 8-9 години са добавени 2 млрд. лв. към системата, а резултати няма.

Бойчев подчерта, че Кирил Ананиев е председател на Надзорния съвет на НЗОК и е имал възможност всичко, което искал като контрол и механизми в системата, и като зам.-министър на финансите, да го направи.

Радвам се, че за 8-9 години, откакто ГЕРБ носи отговорност за управлението на страната, поне образованието е станало приоритет“, коментира Бойчев. Той обясни, че БСП подкрепя увеличението на учителските заплати, обаче това не е достатъчно. „За това настояваме за промяна на модела на финансиране, който да отчете реалностите и да предложи качествено образование на всяко българско дете“, каза още той. Зам.-председателят на ПГ на левицата подчерта, че по никакъв начин обаче БСП няма как да приеме отношението към науката, което е заличаващо. По думите му България не може да има перспектива, високо технологична икономика, ако има такова отношение към науката. Той подчерта, че непрекъснато се орязват парите за наука и се обяснява, че се дават едни пари по оперативната програма по проектен принцип.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!