Жельо Бойчев: Инерком на Гинка с безсрочен договор за най-апетитните имоти на Софийската митрополия

OFFNews Последна промяна на 22 март 2018 в 09:54 6365 0

В комисията за продажбата на ЧЕЗ бе предоставен предварителният договор между Патриаршията и „Инерком”, като при нас постъпиха и сигнали от разследващи журналисти. В него пише, че се отдават сгради на Софийската митрополия, в центъра на София, под наем за 10 години, като след това автоматично се продължава за още 4 пъти по толкова и, ако няма претенции, остава безсрочен.

Това заяви зам.-председателят на БСП за България и председател на комисията за продажбата на ЧЕЗ Жельо Бойчев по бТВ. Той обясни, че днес ще бъдат изпратени писма и на регулатора, за да се установи дали има нарушения, има ли издадени наказателни постановления. „От 2014 г. едното от дружествата лицензиант - ЧЕЗ, е с процедура за отнемане на лиценз. Интересно е как се прави оценка и как се купува дружество в процедура по отнемане на лиценз?”, попита Бойчев и допълни, че тази процедура не е приключила.

Следващия вторник ще има въпроси към външното и финансовото разузнаване по повод финансирането на сделката. Още повече, че и премиерът беше казал, че имало руско, грузинско финансиране. Сега институциите трябва да дадат информация доколко финансирането е проблем за националната ни сигурност, посочи председателят на комисията за ЧЕЗ и допълни, че има искане за изслушване на Гинка Върбакова от двата синдиката.

Ако министър-председателят и правителството си бяха на мястото, нямаше да има нужда и от комисията за ЧЕЗ. Министър-председателят, от самото начало, на 24 часа, си променя мнението – от нищо не знаещ до човек, който казва, че държавата влиза в сделката, каза председателят на комисията.

Той допълни, че дейността на ЧЕЗ е извършена на територията на България и се регулира от държавата ни, от българските институции, от българските регулатори, а някои искат да прехвърлят отговорността на чешката държава, поради което се стигна почти до международен скандал.

„Ще поканим и министър-председателят да каже как и по какъв начин държавата ще участва в сделката и какво доведе до промяна на мнението на правителството”, каза също Бойчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови