Quantcast

Жельо Бойчев: ГЕРБ заличиха науката в България

OFFNews Последна промяна на 08 ноември 2017 в 08:51 4404 2

„Подготвихме алтернативен бюджет. Анализът, който направихме във всяка една сфера, ни накара да подходим доста радикално. Парите на хората се наливат в системи, от които няма да има никакъв резултат и всички ще бъдат недоволни. Трябва да се промени моделът на финансиране“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев в студиото на БНТ.

Той даде пример с образованието и здравеопазването.

„Подкрепяме увеличаването на заплатите, но не се гарантира качествено образование на всяко едно българско дете. А това с модела „парите следват ученика“, няма как да се получи. Предлагаме промяна на модела на финансиране“, заяви той.

Бойчев припомни, че правителствата на ГЕРБ, които са формирали бюджетите предишните години, не са считали образованието за приоритет.

„Поне имаше смисъл от тези предсрочни избори, за да влезе в приоритетите им. Това не е лошо, но ако се погледнат нивата на разход от БВП, още гоним 2008-2009 г., когато управляваше БСП“, каза още народният представител.

Според Бойчев от новия бюджет хората не могат да очакват нищо по-различно от това, което е до сега. 

Той посочи, че в здравеопазването през 2009 г. общите разходи са били 2,6 млрд. лв., а предложението за 2018 година е тези разходи да бъдат 4,7 млрд. лв.

„Няма друга сфера в бюджета, която за тези години почти да е удвоила разходите си. Резултатът е – всички са недоволни. Няма как да приемеш, че ще дадеш няколкостотин милиона повече за следващата година и да не предложиш нищо, като механизъм за промяна“, каза още той.

Той коментира и отношението на управляващите към науката в България.

„ГЕРБ заличиха науката в България, откакто дойдоха на власт. Смешно е огромната част да бъдат хора на минимална работна заплата. Как ще развием наука и високотехнологичен модел на икономическо развитие?“, попита Бойчев.

Според него това няма как да се случи, защото млади хора не искат да се занимават с таза дейност.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8001

2

Севтопол

09.11 2017 в 13:41

Айде да им видим фишовете за заплати от 2008-ма на тези в БАН

7671

1

Hissarion

08.11 2017 в 16:57

Жельо, а ти що стори за науката?