Земеделският министър се обяви против данък „вредни храни“

OFFNews 06 ноември 2015 в 16:39 2902 1

Имаме много сериозни бележки по предложението на здравния министър Петър Москов за въвеждане на данък „вредни храни“. Това заяви в кулоарите на парламента земеделският министър Десислава Танева.

Според предложението на Москов с по-висок данък ще се облагат храни със съставки, които в определени количества водят до негативни последици за организма - захар, сол, кофеин и таурин, трансмастни киселини. 

Такъв модел се прилага само в 5 европейски държави. В две от тези държави политиката е за ограничаване на консумацията на определен вид храни, като това става с диференцирана ставка по ДДС. Останалите три страни прилагат модел, подобен на предложения от Москов, посочи министърът.

В две от тези държави от този данък се обхващат само няколко продукта, а резултатът е доста спорен. Не е събран очакваният данък обществено здраве, а в същото време чувствително е намалял приходът от ДДС от продажбата на тези продукти. Увеличил се е и делът на сивия сектор, подчерта Танева.

Данък „вредни храни" ще оскъпи продуктите в хранителните вериги от 9 до близо 100 % и ще увеличи разходите на семейството за изхранване с близо 4,5%, убедена е тя.

Всеки би искал да консумира биологична и екологосъобразна храна. Българският потребител обаче все още масово не може да си позволи такава по-скъпа храна, макар и здравословна. Стремежът на държавната политика трябва да бъде как да се увеличат доходите на хората, а тогава вече те ще избират здравословните и по-скъпи храни, смята министърът.

Против предложението на Москов за въвеждане на по-висока цена на храните с вредни съставки се обявиха бизнесът и синдикатите. Промените обаче бяха подкрепени от премиера Бойко Борисов и от финансовия министър Владислав Горанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови