Зеленогорски: РБ ще гласува „против“ промяната на пенсионния модел

Промяна на конституираното мнозинство ще е проблем за РБ, каза още съпредседателят на ПГ на Реформаторите

OFFNews 17 декември 2014 в 08:44 3591 1

Найден Зеленогорски

Снощи имахме заседание на Парламентарната група на РБ и взехме решение да гласуваме против промяната на пенсионния модел, обявена от ГЕРБ. Механизмът на вземане на решението е тревожен. Според нашето споразумение с ГЕРБ, решенията се вземат с консенсус, какъвто с РБ не е постигнат. С нас дори нямаше разговор – нито Радан Кънев, нита аз, нито вицепремиерът Меглена Кунева бяхме информирани, че се готви подписване на такъв меморандум.

Това каза в предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия заместник-председателят на „Движение България на гражданите“ от РБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторите Найден Зеленогорски.

Той добави, че и Председателският съвет на РБ, в който са председателите на партиите от РБ, част от които са министри в кабинета, също не е бил информира за решението на ГЕРБ. Не може толкова сериозни промени на пенсионен модел, въведен преди 15 години от десните политически сили, които сега РБ наследява, да се променя просто така – без дебат, без обсъждане с работодателите, без общо решение с коалиционните партньори от РБ, категоричен бе Зеленогорски. Той изрази тревога, че ако подкрепата за меморандума означава промяна на мнозинството, конституирано при създаването на Кабинета, то това е голям проблем за РБ, по повод вчерашното гласуване на бюджетна комисия в парламента на предложението от ГЕРБ пенсионни промени, които са били подкрепени от ДПС и ПФ, но не и от членовете на комисията от РБ.

Нашето предложение е да се отложи вземането на това решение, защото то няма връзка с бюджет 2015, допълни Зеленогорски и каза, че днес започват консултации с ГЕРБ и финансовия министър. Той даде пример с работещ, който в момента има 7-8 хиляди лева по личната си партида в пенсионен фонд след 15 години работа, сумата ще стане вероятно 20 хил. лева до края на трудовия му стаж, а ако човекът ги прехвърли в НОИ, няма гаранция, че тези пари ще ги взема като част от пенсията си след години, защото парите му отдавна ще са използвани от НОИ за пенсии на солидарен принцип.

Искам да разбера защо работещ пенсионен модел се променя в „12 без 5“ без обсъждане, каза Зеленогорски и предположи, че това се прави, за да се запълни дупката в бюджета на НОИ. Въпросът е, че тази дупка трябва да се запълва с икономика и с вноските на работещи хора, които плащат осигуровки, а не да се търсят такива начини, които са извън всякакъв консенсус, подчерта той.

Зеленогорски обяви, че днес РБ има среща с всички работодатели и ще обсъди с тях промяната. Всички са против нея, подчерта още той и допусна, че вероятно има нужда да се дадат гаранции за добро управление, ефективност и добра доходност на пенсионните фондове, но това е друга задача и няма връзка с рязка промяна на добре работещ пенсионен модел, в който хората вече имат собствени партиди и трупат лични средства за пенсиите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!