"Зелените" загатнаха за коалиция с партията на Христо Иванов

Николаос Цитиридис 05 януари 2017 в 13:07 9417 4

След избора на ново ръководство през декември, "Зелените" заявиха готовност за изборите и загатнаха, че коалиция с новата партия на Христо Иванов "Да, България" е възможна. Това стана ясно на среща с журналисти днес, на която "Зелените" направиха разбор на миналата година и разказаха за бъдещите политически планове на партията.

На срещата присъстваха съпредседателите на "Зелените" - Зарица Георгиева и Владислав Панев, както и председателят на балканската "зелена" мрежа Борислав Сандов. На тема община говори и зам.-председателят на столичния общински съвет Иван Велков.

"Зелените" се обявиха, че са готови за широка коалиция с партии, чиято програма се припокрива с тази на еколозите.

Още преди новината за създаването на "Да, България" сред симпатизантите на "Зелените" е имало анкета, в която поддръжниците на партията са изразили желание за партньорство с бившия правосъден министър.

Също така Зарица Георгиева използва думите "широк фронт "Антимафия" - израз, който Христо Иванов употреби на учредителното събрание миналия месец.

Дали ще има коалиция между "Зелените" и "Глас Народен", какъвто опит бе направен за президентския вот, яснота все още няма. На въпрос относно подобно партньорство еколозите отново казаха, че са готови за разговори с всяка организация, с която принципите и програмите се припокриват. 

Официални разговори обаче все още не са провеждани, споделиха "Зелените". На учредителното събрание на "Да, България" темата за коалиция също бе повдигната, но бе заявено, че партията няма ръководство, следователно няма и официални преговори.

За "Зелените" основен приоритет за тази година е доказателството, че икономика и екология могат да вървят ръка за ръка, като освен правосъдна реформа, еколозите ще запретнат ръкави в насока туризъм и земеделие.

Как и с кого ще работят на изборите "Зелените" ще зависи от изборната система, която ще бъде наложена за предстоящия вот. За партията обаче мажоритарният вот единствено е път на олигархията към парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

05.01 2017 в 13:30

Зелените щели да се коалират с... пембените. Ами да поканят тогава и малко кафяви точки за цвят.