Здравното министерство работи по нова Национална програма за донорство

OFFNews Последна промяна на 13 октомври 2018 в 18:44 2939 3

„От близо месец работим по създаването на нова Национална програма за донорство и Пътна карта към нея. За съжаление ви съобщаваме тази новина в началото на Европейската седмица на донорството и в деня, в който почина млад човек, който не можа да дочака своя шанс за трансплантация“.

Това каза заместник-министър Бойко Пенков на брифинг в Мкинистерството на здравеопазването.

Той подчерта, че младият мъж е трябвало да пътува в началото на следващата седмица до най-големия трансплантационен център в Рим, където да бъде осъществена консултация за възможностите за трансплантация при неговото състояние. Българските лекари са посочили, че трансплантация е била невъзможна поради наличие на редица противопоказания.

„Проблемът с донорството е сериозен. От началото на 2018-та година, след присъединяването на 115 държави на декларация срещу трафика на органи и трансплантационен туризъм, все повече европейски държави отказват достъпа на чужди пациенти до своите трансплантационни центрове и програми“, обясни д-р Пенков.

Това е причината осемте страни-пълноправни членки на Евротрансплант – Германия, Австрия, Белгия, Холандия, Словакия, Хърватия, Люксембург и Унгария – да отказват трансплантация на български пациенти. За да може наши съграждани, нуждаещи се от трансплантация, да бъдат лекувани в тези държави, страната ни трябва да отговаря на критерия десет донора на милион население годишно.

„Предизвикателството пред нас е сериозно, затова и усилията ни са насочени, от една страна, към повишаване на донорството, от друга страна, към спешни преговори с международни специалисти в областта на трансплантологията, които да извършват операции у нас и да обучат нашите лекари. Трансплантациите са приоритет и на правителството, и на МЗ, средствата за тях са налични, а в случай на необходимост, ще бъде осигурен и допълнителен ресурс“, заяви още д-р Пенков.

Той уточни, че преговорите с международни специалисти са в напреднал етап. Вече бяха извършени първите посещения от чужди лекари, които се запознаха с възможностите на страната ни. Изпълнителният директор на ИАТ д-р Михаил Христов посочи, че от началото на 2018-та досега трупните донори в страната ни са едва десет, а за да можем да отговорим на изискванията за пълноправно членство в Евротрансплант, броят им трябва да се увеличи неколкократно. Д-р Христов подчерта, че според данните за донорството в Европейския съюз България е в дъното на класацията.

Набелязаните мерки за насърчаване на донорството включват спешни законодателни и нормативни промени, активна работа с координаторите от центровете по донорство, подготовка на екипи, които у нас да извършват трансплантации, и провеждане на мащабна национална кампания за донорството. Работата по Националната програма и Пътната карта към нея е със срок до шест месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12107

3

поп Дръвчо

14.10 2018 в 10:49

Каквато и програма да съчинят, донорството няма да потръгне, докато нагласите на хората са че с органите се търгува.

22092

2

Стефан

14.10 2018 в 05:31

Колко струва само "контра индицирането" от днешното интервю на някъв чиновник, очевидно не лекар. По повод умрелият от задушаване човек, за който нямало лекуване.
Мъжки, не те знам лекар ли се пишеш, или чиновник. Не разбирам на какъв език говориш. Това латински ли е, български ли, английски?
Очевидно - няма да ти вярвам да ме лекуваш.

22092

1

Стефан

14.10 2018 в 02:14

Програми, стратегии, пътни карти ...
Вие сте невменяеми! За да тръгне тая работа, не ви трябват тия глупости. Трябва ви да се научите да говорите на български, и на човешки. Само че, вие вече не го можете. И няма да успеете.