Защо министрите избягаха от нощния парламентарен контрол? ГЕРБ искат отговори, а 'Възраждане' - санкции

Йорданка Веселинова Последна промяна на 26 януари 2022 в 10:03 1007 1

Снимка OFFNews/ Йорданка Веселинова

Защо министрите избягаха от нощния парламентарен контрол - този въпрос продължава да вълнува народните представители пет дни след продължилото 16 часа пленарно заседание.

В петък парламентарният контрол беше нощен и приключи в 23:56 часа. Заради това вместо 11 министри в зала дойдоха само четирима, сред тях и Корнелия Нинова. Уведомление за неотложен ангажимент изпратиха финансовият министър Асен Василев и министърът на отбраната Стефан Янев. (В петък Кирил Петков съобщи, че след повторното му изслушване в НС ще проведе извънредна среща със Стефан Янев. - бел. ред.) Бойко Рашков пък съобщи, че не може да се яви поради заболяване. Това даде възможност на ГЕРБ-СДС и "Възраждане" да обвинят министрите, които не уважиха парламента. Те се усъмниха и в аргументите на Василев, Янев и Рашков. От "Възраждане" предложиха санкции за неявилите се депутати, а ГЕРБ-СДС настояха да се проверят постъпилите уведомления от министрите.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС определи петъчното заседание като фиаско, защото парламентарният контрол продължаваше, а в зала нямаше министри, на които да се задават въпроси.

"Стигна се до една много неловка ситуация - да заседаваме в мълчание", каза той.

Гаджев сравни постъпилите уведомления от тримата министри с извинителни бележки. Той разкритикува и тях, и останалите, които не изпратиха уведомления. Според него така правителството е демонстрирало неуважение към парламента.

Депутатът от ГЕРБ-СДС разкритикува и председателя на НС Никола Минчев, който не е осигурил присъствието на следващите по списък министри. Гаджев припомни, че Минчев пое ангажимент да провери защо се стигна до ситуацията на липсващи министри, както и дали действително Янев и Василев са имали служебни ангажименти.

Минчев пък го контрира, че министрите на отбраната и на финансите наистина са имали ангажименти. Бойко Рашков дори е изпратил и направление от лекар. 

Лидерът на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ за пореден път се оплака от вътрешния министър Бойко Рашков. Както в петък Карадайъ заяви, депозираният писмен отговор от министъра не отговаря на поставения от него въпрос. Той се оплака, че в сайта на НС не е коригирано, че такъв отговор не е получен.

Според правилника на НС министрите, които са изпратили уведомления за отсъствие, ще бъдат първите изслушани на следващия парламентарен контрол в петък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови