Защо Австрия каза НЕ на България за Шенген и кога ще каже ДА: австрийската посланичка отговори на Шалом

Александра Маркарян 19 декември 2022 в 09:12 3844 5

Хърватската граница. Страната получи зелена светлина за Шенген, за разлика от България и Румъния.

Снимка БТА/АП

Хърватската граница. Страната получи зелена светлина за Шенген, за разлика от България и Румъния.

"Ние не сме срещу нашите партньори от ЕС България и Румъния – поддържаме близки отношения на доверие и с двете страни, но за нас са важни съвместните европейски усилия. Затова бих искала да Ви уверя, че не сме произнесли категорично „не“ на разширяването на Шенген и включването на България (и Румъния)."

Това уверява посланичката на Република Австрия в България Н.Пр. Андреа Икич-Бьом в писмо до председателя на Организацията на евреите в България проф. Александър Оскар и останалите подписали отвореното им писмо до посланиците на Австрия и Нидерландия, които спряха присъединяването ни към зоната на 26-те европейски държави без граничен контрол помежду си. В него те поискаха преразглеждане на позициите на двете страни.

"Още в началото на моето писмо (искам) да Ви уверя, че съдържанието на Вашето писмо беше препратено на компетентните институции в Австрия още на 7 декември, когато то се появи в българските медии", пише посланик Икич-Бьом и разяснява причината за отказа.

"Причината за австрийското отношение се крие в огромния миграционен натиск в момента в Австрия: само тази година около 100 000 нелегални мигранти бяха задържани в Австрия. От тях около 75 000 не бяха регистрирани, което означава, че са преминали външната граница на ЕС и са минали през други страни преди Австрия, без да бъдат проверени. Това води до заключението, че Шенгенската система в сегашния си вид не работи и европейската система за убежище и миграция в момента не служи на предназначението си.

Ние не сме срещу нашите партньори от ЕС България и Румъния – поддържаме близки отношения на доверие и с двете страни, но за нас са важни съвместните европейски усилия.

Затова бих искала да Ви уверя, че не сме произнесли категорично „не“ на разширяването на Шенген и включването на България (и Румъния), но с оглед на миграционния натиск в Австрия, на този етап не можем да одобрим разширяването. Така че са нужни мерки и същевременно положителен ефект, а именно намаляване на броя на заловените нелегални мигранти."

Посланик Икич-Бьом споделя и че Австрия е внесла предложения в Европейската комисия с цел повишаване защитата на външните граници и уверява, че ако те се реализират бързо, ситуацията и за България, и за Румъния ще бъде улеснена значително:

"Както разбираме от Вашето писмо и както винаги сме вярвали, споделяме едни и същи ценности, защото и ние вярваме, че обединена Европа се основава на принципите на взаимно сътрудничество, солидарност и взаимна подкрепа. Ние също така споделяме Вашето мнение, че сигурността и бъдещето на гражданите на Европейския съюз трябва да бъдат гарантирани възможно най-добре. Защото за нас е важно никоя държава от ЕС или Шенген да не бъде оставена сама. Оценяваме големите усилия на България да защити своите граници и да гарантира сигурността и благосъстоянието на гражданите на Европейския съюз. България и Румъния също трябва да получат европейска подкрепа за защита на външните си граници. Следователно, ако успеем бързо да реализираме предложенията, които сме внесли в Европейската комисия, ситуацията за България (и разбира се Румъния) ще бъде значително по-лесна. Ние се стремим към добре работеща обща европейска Шенгенска система за Австрия и за Европа, която няма да подхранва евроскептицизма, ако можем да кажем: Намерихме общи решения, Шенген отново работи".

Приятелите винаги говорят помежду си и търсят диалог дори по предизвикателни теми - казва посланичката и подчертава, че вътрешните граници могат да бъдат отворени, само ако външните са защитени:

"Имаме дългогодишно приятелство с България, познаваме се и се ценим. Приятелите винаги говорят помежду си и търсят диалог дори по предизвикателни теми. Всички разговори, които съм имала привилегията да проведа с членове на правителството и други представители на България, се характеризират с голямо взаимно уважение, което е солидна основа. Убедена съм, че Австрия и България по същество искат едно и също нещо: да бъдат част от сигурна Шенгенска система, която работи в цяла Европа. Вътрешните граници обаче могат да бъдат отворени, само ако външните граници са защитени. Това е основният принцип на Шенген. Вече сме в контакт с нашите български (и румънски) партньори за следващите стъпки".

В отговор от "Шалом" са изказали благодарност както за изпратеното писмо, така и за изразената подкрепа за България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-795

5

Дедо МразИ

19.12 2022 в 16:48

Вярно е хр4 мангали като теб, ДБили и ППрофани никой не иска

1220

4

хr4

19.12 2022 в 13:24

Ами хората са възпитани и не искат да ни обидят. Ако не бяха, щяха да ни го кажат право в очите-никой не иска цигани в къщата си!

-795

1

Дедо МразИ

19.12 2022 в 10:02

Проблема с една дума е - Дамаджаната