Зарков: БСП е във властта заради обстоятелствата, а не по силата на изборния си резултат

OFFNews 18 януари 2022 в 20:14 1883 0

Идеята сега е да забравим, че сме паднали под 300 000 гласа, защото, видите ли, сме във властта, заяви пред "Свободна Европа" Крум Зарков - единственият засега опонент за лидерското място на Корнелия Нинова в БСП.

"Това (участието на социалистите в правителството) е сега отговорът на всички критики", допълни той и отбеляза, че "БСП е във властта по силата на обстоятелствата, а не по силата на изборния си резултат".

Той коментира, че в партията "има тенденции за концентриране на власт," а откакто Нинова е и вицепремиер "тези тенденции се задълбочават". По думите му по този начин се върви в превръщането на партията в авторитарна. 

"Колективните органи на БСП не функционират качествено от известно време. Причините за това са много и са дълбоки. Именно това трябва да бъде промяната, за която аз се заявявам", каза Зарков.

Той определи събитията в партийния вестник "Дума" като "целенасочена атака срещу журналисти" и допълни, че както в държавата, така и в партията борбата за демокрация е постоянна:

"Нашата политическа сила няма да оцелее като еднолична. Няма да може, резултатите го показват."

На 22 януари ще се проведе конгресът на БСП, по време на който ще се констатира депозираната оставка на Корнелия Нинова. След това социалистите трябва да решат кога и как ще изберат нов лидер. Засега единствен опонент на Нинова е именно Крум Зарков. Той заяви, че има шанс срещу нея, защото при пряк избор гласуват социалистите, от които ежедневно получавал подкрепа.

Зарков е категоричен, че "нито един от проблемите на БСП няма да се решат заради това, че Корнелия Нинова е вицепремиер или заради това, че БСП има трима министри".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови