Зам.-министър Христанов: Битката срещу Евролаб на Капитан Андреево не е загубена

OFFNews 21 юли 2022 в 09:41 3422 3

Иван Христанов

Снимка Кадър: bTV

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов

„Договорът на частната фирма „Евролаб 2011“ за „Капитан Андреево“ е сключен в условия на системни тежки нарушения и пороци. Ние настояваме в съда, че този договор е нищожен и той няма как да продължава“, посочи зам.-министърът на земеделието в оставка Иван Христанов в предаването „Тази сутрин“ след решението на съда да върне частната лаборатория.

Решението на съда не означава, че битката е загубена, а че се проточва повече, съобщи Христанов. Само преди ден Върховният административен съд възстанови дейността на частната "Евролаб 2011" като оператор по товарене и разтоварване на ГКПП "Капитан Андреево".

В момента фирмата "Евролаб" на границата извършва т.нар. представителство - има човек, който е нещо като митнически посредник. Останалите дейности остават да се извършват от БАБХ, описа ситуацията към днешна дата зам.-министърът. По думите му фирмата още не е изведена от помещенията, но лабораторията им стои заключена. Печалбата от санитарния контрол в момента отива в държавата, а не я прибира един човек, заяви Иван Христанов.

„Ние сме се водили от интересите на държавата и върховенството на закона. Ще ги отстояваме“, категоричен бе днес той.

Премахването на лабораторията, за която от години се твърди, че генерира милиони печалба с неясен получател, бе едно от знаковите действия на настоящото управление. Няколко правителства на Бойко Борисов и последвалите ги служебни кабинети не се ангажираха да обявят ощетена ли е държавата от частната лаборатория и кой има печалба от това.

По думите на заместник-министър Иван Христанов контролът на храните по границата в момента е значително по-добър от преди.

„Никога досега европейските ни партньори не са гледали с толкова голямо внимание кой ще бъде министър на земеделието и кой ще ръководи БАБХ. Този проблем в момента намира своето разрешение“, смята Христанов.

Той коментира още, че в началото на кабинета „Петков“ е било ясно, че БАБХ е „страшно продънена структура“. Христанов допълни, че заплахите срещу него са в четири направления – медийни, политически, институционални и свързани със съда. „Четвъртият тип заплахи е малко странен, но продължавам да се питам защо излезе прессъобщение на ВАС за делото, преди да е публикувано самото решение. Това беше спусъкът за медийната атака срещу нас“, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

21.07 2022 в 10:54

Естествено, че мафията ще си брани златната кокошка. Но в крайна сметка ще трябва да се отсръпнат. Съд и разследване трябва, но с тази гешефтура ще е трудно.

-240

2

редовно четящ

21.07 2022 в 10:52

Зарабатьйвай, таваришч. Из пасольства аценят.
 
X

Да помогнем на украинските деца!