Закриват митница „Свиленград“ заради корупция

OFFNews 16 декември 2015 в 13:04 3398 3

Снимка БГНЕС

Правителството закрива митница "Свиленград" заради корупция.

Предвижда се 40 от служителите в митницата да бъдат прехвърлени в други звена, а ресурса в митницата ще бъде пренасочен към централата. Предвижда се да бъде създадено звено, което централизирано да контролира митниците, обясни финансовият министър Владислав Горанов след заседанието на Министерския съвет. 

Когато информацията се получава централно, намалява възможността за корупция по места, допълни министърът.

Решението идва няколко дни след като бяха задържани 33-ма служители на "Капитан Андреево" заради съмнения в получаването на подкупи.

Поводът може да се обвърже със случилото се на граничния пункт и корупционните практики, които службите установиха. Причината обаче са структурни промени, които ще дадат възможност по-добре да се управляват човешките ресурси в Агенция "Митници" и не толкова промяна в капацитета на граничния пункт, коментира Горанов. 

Не е тайна, че органите по приходите са подложени на много тежък корупционен натиск заради функциите, които изпълняват. Имали сме многократно сигнали в различни периоди, че има нерегламентирани практики. Не мислете, че това, което се е случило там е без участието и съдействието на органите на МФ, подчерта той. 

Следа закриването на митница "Свиленград" ГКПП "Капитан Андреево" ще продължи да работи, но ще бъде прехвърлен към друга митница. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews