Ексклузивно Тежка катастрофа на сръбски автобус с деца на АМ Тракия: има ранени

Законопроектът за КПКОНПИ влиза на първо четене в комисия

Йорданка Веселинова Последна промяна на 06 юли 2022 в 06:30 1354 0

Архив

Снимка БТА/ Цветомир Петров

Милен Матеев - председател на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси

Депутатите най-сетне започват работа по внесения преди почти месец законопроект за противодействие на корупцията. Днес текстовете трябва да бъдат гласувани на първо четене в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси.

След разкола в коалицията от "Продължаваме промяната" обявиха, че една от причините за излизането на "Има такъв народ" от властта е желанието Бойко Рашков да оглави комисията. Според Кирил Петков именно хората на Слави Трифонов са блокирали и реформата в КПКОНПИ. Отцепилия се от ИТН спортен министър Радостин Василев също потвърди, че именно съпартийците му бойкотирали законопроекта за КПКОНПИ.

Непосредствено след като Слави Трифонов "сложи край на агонията" от ПП внесоха законопроекта и предложиха Рашков. Новото мнозинство опита да блокира и този процес, като бойкотира кворума на няколко пленарни заседания, на които трябваше да бъде даден старт на реформата в антикорупционната комисия.

Законопроектът за КПКОНПИ обтегна и отношенията между ПП, БСП и ДБ

Законопроектът, иначе консенсусен за трите останали в управлението формации, скара ПП, БСП и ДБ. Причината - левицата и десните се обидиха, че не са сред вносителите. Председателят на правната комисия Милен Матеев (ПП) отговори на това недоволство с извинение и благодари на колегите си от "Демократична България" и БСП за съвместната им работата по законопроекта. Той добави, че вносители са само ПП, защото е трябвало да реагират и максимално бързо да внесат промените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови