Законопроектът на Асен Василев: Фашизъм или фалш?

Йорданка Веселинова 27 май 2022 в 13:17 5100 2

Асен Василев

Снимка БТА/Минко Чернев

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

Съществува ли законопроект за черни списъци за националната сигурност на Асен Василев - този въпрос е в центъра на най-пресния скандал в Народното събрание след свалянето на металните решетки. Днес ПП се скара с коалиционните си партньори и опозицията за това дали текстовете са фалш или фашизъм.

Вчера в медиите се появиха спорните текстове, според които и България ще въведе черни списъци със санкционирани лица по подобие на закона "Магнитски", а имуществото на лицата, които са в него, ще бъде запорирано.

В проекта се предвижда да бъдат създадени национални списъци на лицата и свързаните лица, за които има данни, че застрашават националната сигурност - че използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС. Включването в един от двата национални списъка ще е основание за започване на проверка по Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество и запориране на имуществото. Ако учредител или председател на политическа партия и коалиция бъде включен в списъка, то на формацията няма да се предоставя държавна субсидия. Според текстовете предоставянето на информация на новия орган не може да бъде отказано от съображения за банкова, търговска, държавна или служебна тайна.

В проектозакона е заложено още, че се създава Междуведомствен съвет, който да защитава държавата от рискове за икономическата и финансовата система, който да бъде оглавен от финансовия министър Асен Василев. 

Според информация на БНР предложението е било обсъждано на експертни съвети при вицепремиера Асен Василев, но ДБ, ИТН и БСП не са подкрепили текстовете.

"Има такъв народ" обвърза законопроекта със Северна Македония

Днес Николай Радулов от ИТН направи екстравагантната аналогия между спорния законопроект и вдигането на ветото за членство на Северна Македония в ЕС. 

"В публичното пространство започват да пълзят едни неясни съобщения, че може би който е против присъединяването на Северна Македония, поддържа Путин. Това е опит да се извиват ръце на всички, които не са съгласни... този проект, който се появява, може би въобще никой няма намерение да го пуска някъде, но може би това е една заплаха за онези, които не съгласни абсолютно безусловно да се стартира процедурата за присъединяване на Северна Македония. Това е един опит да се каже, че който не е съгласен с нещата, които предлагаме, ще влезе в тези списъци."

С това си изказване той намекна, че ПП "извива ръцете" на ИТН - най-яростният критик на вдигането на ветото в този момент.

Любомир Каримански допълни, че текстовете не са обсъждани с групата, не са им изпращани и не са ги виждали. Съпартиецът му Станислав Балабанов определи законопроекта като "абсолютен фашизъм".

"Ако това е минало през мозъка на някой извратен политик, това е абсолютен фашизъм. Това няма как да бъде подкрепено от нормално мислещите хора", допълни той.

Според БСП законопроектът е "слух"

Румен Гечев каза, че БСП "не се произнася по слухове в интернет". Той отрече темата да е коментирана на експертните финансови съвети при Асен Василев, както съобщи БНР.

Председателят на групата на левицата Георги Свиленски допълни, че "по този начин, както беше представен в някои медии (законопроектът), е абсолютно неприемлив". Той заяви, че темата трябва да бъде обсъдена на коалиционен съвет, но така направените предложения са неприемливи и няма да бъдат подкрепени.

ДБ: Скандалът е дело на някой, който се страхува от нова вълна санкции по "Магнитски"

"Такъв законопроект няма. За да има законопроект, той трябва да е минал на някакво ниво на политическо съгласуване, а подобни текстове изобщо не са били предмет на обсъждане на какъвто и да е било политически формат", каза председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов.

По думите му появилите се текстове не могат да бъдат подкрепени по никакъв начин от ДБ. Той отчете, че предложенията противоречат на Конституцията и на Европейската конвенция за правата на човека.

"Такъв законопроект сега няма и няма изобщо и да има", обясни той.

ГЕРБ очаква "врагове на народа"

Томислав Дончев характеризира предложените текстове като репресивни. 

"Ако утре някой от Вас обиди Кирил Петков или Асен Василев, на Вас могат да Ви запорират цялото имущество", каза той.

По думите му автор на предложенията е човек с "индивидуална политическа патология". Според него тази патология може да доведе до обявяването на политически опоненти за врагове на народа.

ДПС: Нас премиерът ще ни оправи

Хамид Хамид определи законопроекта като "пълзящ фашизъм".

Според него текстовете са се появили, защото твърде много африкански диктатори съветвали правителството.

Хамид видя в текстовете опит "управляващите да подчинят коалиционните си партньори, които от няколко дни мрънкат в една или друга посока".

Преди два дни от ДПС се оплакаха, че на 13 май премиерът Петков ги е заплашил с думите "аз ще Ви оправя". Тогава от движението казаха, че Петков се е заканил нещо да се случи след три седмици. Днес Хамид коментира дали със законопроекта премиерът изпълнява заканите си.

"Този закон е писан от Асен Василев. Той цели да оправи своите коалиционни партньори. Даже негови приближени казват, че това е специално за Слави Трифонов и Корнелия Нинова... ние имаме привилегията нас да ни оправя премиерът."

САЩ отново са виновни за "Възраждане"

Според лидера на "Възраждане" законопроектът съчетавал най-добрите американски и нацистки практики от периода на Втората световна война. Той твърди, че в момента подобни текстове имало в САЩ и по такъв модел опитвали да направят и закон в България.

ПП: Становището трябва да е на Министерството на правосъдието

Най-голямата парламентарна група "Продължаваме промяната" запази мълчание. От ПП заявиха, че становището по казуса трябва да дойде от Министерството на правосъдието.

Министерството на правосъдието:  Законопроектът е противоконституционен 

По-късно от правосъдното министерство коментираха, че разпространеният вчера в медиите текст на законопроект има несъответствия и явни противоречия с Конституцията, актовете на Европейския съюз и Европейската конвенция за защита правата на човека, поради което не може да бъде подкрепен в този му вид от Министерството на правосъдието и поставен на обсъждане.

От ведомството съобщават, че е създадена работна група, която да изготви проект на закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата.

В работната група влизат и експерти на Министерството на финансите, Министерството на външните работи, БНБ, НАП, представители на академичните среди и др. До момента работната група не е приключила своята работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

2

Анализи

27.05 2022 в 15:32

Цялата работа е, че тия, които толкова години крадоха от престъна приватизация, общински държавни имоти, европейски фондове , обществени поръчки, сега виждат заплаха цоцането да спре. ,

-480

1

Октим

27.05 2022 в 13:40

Това е най-новата “партенка“, която обаче за пореден път показва какъв ужас и страх изпитва цялата престъпна сган намърдла се по селски с нокти и зъби във властта от 30 и кусур години насам ...