'Зайче' на Playboy в парламента провидя джендър идеология в учебник и поиска обяснение от просветния министър

Четох - не видях внушение и допуснах, че не съм толкова голям специалист по джендър идеология като Вас, отговори Вълчев

OFFNews Последна промяна на 26 октомври 2018 в 17:05 8970 4

Депутатка от "Воля", прочула се със снимки по бельо като модел и участие в конкурс "Мис Плеймейт", потърси сметка от министъра на образованието заради съдържанието на учебник по биология за девети клас. От него прозирало внушаване на джендър идеология.

Елена Аксиева смята, че в учебника има нередности, които противоречат на Конституцията.

"Аз самият не мога да видя в текста, който визирахте, внушаване на джендър идеология. Допуснах, че може да нямам око или не съм толкова голям специалист по джендър идеология като Вас. Поради това се консултирах с различни специалисти, но и те четат и не виждат джендър идеология. Отделно от това, авторите на учебника са уважавани учени, а не джендър идеолози. В учебника пише, че в зряла възраст младите хора достигат социална и полова зрялост. Да, като думи е много близко до "социален пол", ама е съвсем различно по значение. Няма никаква опасност човек, на когото не му се привижда джендър идеология, да бъде индоктриниран в такива", отговори ѝ министър Красимир Вълчев от трибуната в пленарната зала на Народното събрание по време на днешния парламентарен контрол.

Елена Аксиева (вляво), преди да стане народен представител. Снимка: Фейсбук

Елена Аксиева днес. Снимка: Народно събрание

Той увери, че ако чрез учебник или по друг начин в образователната ни система се внушава т. нар. джендър идеология, той ще я спре и че е категорично против подобни внушения:

"И като министър, и като родител не смятам, че джендър идеологията трябва да бъде проповядвана по какъвто и да е начин в училище. Уверявам Ви, че ако има текстове в учебниците или други прояви в образователната система, които проповядват джендър идеология, ще предприема действия за преустановяването им - било то искане за промяна на съдържанието на учебник, спиране на анкета или нещо друго. В случая обаче ситуацията не е такава".

Законът за предучилищното и училищното образование, учебните програми, проектът на стратегия за възпитателната работа в училищата, който разработихме очертават периметъра от ценности, на които трябва да обучим и възпитаме децата си - сред тях не е така наречената джендър идеология, успокои дамата той.

Тя обаче се възпротиви. Увери, че не говори произволно, а дори купила учебника. Прочела страниците, в  които се говори за сексуалността и ги коментира с думите: "Не намирам общо с това, което трябва да присъства в един учебник". Изтълкувала написаното като реклама на хомосексуалността.

Аксиева направи и друго впечатляващо твърдение, а именно, че "толерантността няма общо с това какво децата трябва да изучават".

Министърът не коментира въпроса дали толерантността се предава по генетичен път, или се възпитава, но обърна внимание на дискусионните текстове за хомосексуалността.

"Нали не очаквате да скрием от 16-годишни деца термина хомосексуализъм - попита той. - Що се отнася до термина сексуална идентичност, очевидно е от контекста, че става дума за сексуална ориентация, а не за социална роля."

"Съзнавам, че темата е актуална и привлекателна за политическо говорене, дори усещам надпревара в анти джендър реториката, но ако възприемем Вашата логика да осъждаме всичко, което периферно, звуково или по някакъв друг начин кореспондира с термини от джендър идеологията, рискуваме да забраним цялото сексуално, здравно и дори гражданско образование. Рискуваме да забраним и говоренето за равнопоставеност на половете. Рискуваме анти джендър говоренето да прерасне в хистерия или цензура.

Имаме нужда от положителен обществен разговор на какви ценности да възпитаме децата си, на какви знания и умения да ги научим, как да ги направим добри хора, пълноценни хора и добри граждани, как да преподаваме сексуално образование, което изисква деликатност и т.н. Тези разговори не трябва да водим в условията на морална паника. Накрая още веднъж Ви уверявам, че ако има текстове в учебниците и други прояви на образователната система, които проповядват т. нар. джендър идеология, ще предприема действия за преустановяването на конкретния случай", каза още Вълчев.

Оказа се, че депутатката е пропуснала факта, че учебниците за девети клас не са безплатни за учениците и попита с колко пари държавата е финансирала въпросното издание по биология.

"За учебника не са отпускани държавни средства, тъй като закупуването на учебниците за девети клас не се финансира от държавата - наложи се да обясни министърът. - Що се отнася до нова комисия (каквато депутатката на "Воля" поиска бел. ред.), по искане на народни представители, сме сформирали не само комисия, но и механизъм за преглед на съдържанието на учебниците за дискусионни, спорни моменти. Над 3500 учители са се включили в този механизъм. Включили са се и учени, преподаватели във висшите училища. Ще поискам от по-тесния формат на комисията специално да обърне внимание на тези текстове, като проведе нарочна дискусия има ли такива, ако кажат, че има, готов съм да се съобразя с тяхното мнение."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7704

4

Батко

27.10 2018 в 21:12

Тая фльорца да бъде разкарана от парламента за морално разложение! Когато такива шунди говорят по теми, дето не разбират, най-много да се изложат. Обаче с глупостите си тая прави нещата да изглеждат по друг начин. Резко си помислих, че квото и да пише в тоя учебник ще е по-умно от нея.

73928

3

El Commandante

26.10 2018 в 21:31

За да бъде 'зайче" трябва да се е снимала във въпросното списание, тази доколкото разбирам е неква с аспирации само...

7671

2

безпартийна

26.10 2018 в 19:45

Докъде се докарахме, плеймейтки да обсъждат учебното съдържание на учебниците. Боже, къде съгрешихме? Знам, каквото сам си направиш, никой друг не може. Но чак пък толкова? Толкова идиоти в народното събрание. Като че ли някой друг ни ги избира!

8075

1

elbarbudo

26.10 2018 в 17:20

Зайчето го оценявам на 5 водки минимум.