Захариева призова турския посланик "да мери думите си"

OFFNews Последна промяна на 11 май 2017 в 08:32 4670 3

Захариева призова турският посланик

Новият външен министър Екатерина Захариева призова посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче да мери думите си. Пред Нова тв тя коментира изявите на дипломата, като отправи призив да бъде по-премерен, защото обратното вреди на двустранните отношения.

"Турският посланик да внимава в изказа си. Когато говори непремерени неща, това вреди на отношенията ни", каза Захариева без да уточнява кои изказвания на посланика визира. По думите ѝ българският национален интерес определя да имаме добри отношения със съседите.

"Призовавам турският посланик да мери думите си", каза Захариева, уточнявайки, че това важи и за останалите дипломати от други държави. 

В последната си публична изява в интервю за Нова тв посланик Гьокче каза, че Турция не се меси във вътрешните работи на България. "Тези твърдения са необосновани, манипулативни и изкривяващи фактите", заяви на 25 април той. Според него единствената заплаха за националната сигурност за страната ни е тероризмът. "България нищо не знае за тероризма и се надявам никога да не разбере за него, защото това е нещо ужасно”, заяви тогава Сюлейман Гьокчe.

Заради участието му в предизборен клип на партия ДОСТ той беше привикан за обяснения в Министерството на външните работи при служебното правителство на Огнян Герджиков. Заради обвинения, че Турция се меси във вътрешните работи на страната, съпредседателят на Обединените патриоти и сега вицепремиер Валери Симеонов поиска Гьокче да бъде изгонен от страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови