Захариева: Де факто мониторинг няма, но процедурата не е приключила

Георги А. Ангелов Последна промяна на 12 юни 2020 в 12:52 2207 1

Снимка Екатерина Захариева

Министерски съвет

“Де факто няма механизъм за мониторинг над България. Не изпращаме никакви доклади. Наистина обаче процедурата не е приключила и трябва да се вземе финално решение на Еврокомисията”. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по време на парламентарния контрол. Според нея забавянето на решението за отпадане на мониторинга е заради пандемията от COVID-19.

Еврокомисията ни увери, че не планира нов доклад, каза Захариева. Тя припомни, че през годините бяха извършени редица реформи и тези усилия бяха оценени в докладите от 2018 и 2019 г., когато ЕК заключи, че страната ни е изпълнила всички ангажименти по механизма. Това не ни отказва да продължаваме с реформите, те трябва да се правят не заради Брюксел, Берлин, Хага или Париж, а заради българските граждани, каза още Захариева. Тя обясни, че ще има нов механизъм за всички държави - членки на ЕС, който ще е с превантивен, а не със задължителен характер.

Гражданският сектор не бил подготвен

Крум Зарков попита Захариева защо още не е формиран националният механизъм за мониторинг на борбата с корупцията и съдебната реформа, който би трябвало да започне да действа веднага след като Еврокомисията отмени решението си за механизма от края на 2006 г. Вицепремиерът отвърна, че гражданският сектор се оказал неподготвен заради кризата около коронавируса да излъчи свои представители в Гражданския съвет към Координационния съвет за механизма. Според нея дори при удължен срок твърде малко представители на граждански организации, специализирани в съдебна реформа, са подали заявление. "За тази цел, предполагам, министър Кирилов удължи процедурата с нов 60-дневен срок."

"Всичко това беше опорочено с абсолютно неразбираемо действие на правосъдния министър", отвърна в реплика Зарков. "Той просто отмени един от резултатите, без да дава обяснения защо, защо точно този резултат, защо точно тази организация, какво не му харесва... Обяснението, че кандидатствали само две организации, не е достатъчно, защото по други категории се е случила същата ситуация, но това не е предизвикало реакция на министъра. Какъв е този жребий - докато се появи този, който ни харесва ли?", каза Зарков по повод отмяната на жребия от Данаил Кирилов.

В началото на месеца правосъдният министър анулира резултата от жребий, с който за представител на гражданския сектор бе определен Българският институт за правни инициативи (БИПИ).

БСП: На практика комисията не е взела решение за прекратяване на мониторинга

Депутатът от БСП Георги Гьоков заяви, че на практика комисията не е взела решение за прекратяване на мониторинга, тъй като решението трябваше да бъде консултирано с Европейския парламент и с Европейския съвет, въпреки че това съгласуване не е необходимо. “По този начин този механизъм не бе прекратен и продължава да съществува, но без да излизат мониторингови доклади по него. За да стигнем до момента, преди 10 дни, в доклад за макроикономическите баланси да се обърна внимание, че мониторингът в съдебната система не е прекратен”, припомни Гьоков.

„Министърът на правосъдието се закани да подаде оставка, ако механизмът не бъде свален до края на мандата „Юнкер”. Юнкер си замина, но Кирилов е още тук”, каза Александър Паунов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови