„Забранителните списъци“ от изборите ще разшифроват експерти

Юлиан Христов Последна промяна на 11 ноември 2011 в 09:48 1269 0

Българин осъди държавата в Страсбург

Административният съд в София е назначил експертиза, която да определи колко са хората, включени неправомерно в т. нар. „забранителни списъци“ за местния вот в София, съобщи за offnews.bg адвокат Десислава Димитрова. Тя представлява партия „Зелените“ по чиято инициатива беше образувано делото. В забранителните списъци попаднаха хора с адресна регистрация извън страната.

Според Изборния кодекс хора, живели извън страната през последните 6 месеца преди изборите, нямат право да гласуват за кметове и общински съветници. Още на първия тур - 23 октомври, стана ясно, че хиляди българи, много от които никога не са живели в чужбина, неправомерно са били включени в списъците. Списъците, които бяха предоставени от МВР на съда представляват кодове и цифри, което ги прави неясни. От вътрешното министерство са предоставили на съда и технологията на изготвянето на списъците.

Днес е отправено искане до общинската администрация за това тя да разкодира списъците и да предостави информацията за самоличността на хората, които са включени в тях. На тази основа вещо лице ще трябва да направи експертиза за това има ли и колко са хората, които са били включени нерегламентирано в списъците. Също така в съда трябва да бъде предоставена и кореспонденцията между ГРАО, МВР и общинската администрация относно списъците, от която ставало ясно, че с коментират пропуски в изготвянето им. Днес е даден ход на делото по същество, след като това не стана на първото заседание миналата седмица.

Страни в процеса са кандидатите за кмет Прошко Прошков, Георги Кадиев, Андрей Георгиев. Кандидатът на ОДС Стефан Софиянски няма да бъде страна в делото, след като жалбата бе оставена без уважение. Адвокат Димитрова коментира, че евентуално произнасяне на съда срещу „забранителните списъци“ няма да доведе до прецедент. Първо, защото жалбата касае местния вот в София и второ, защото законовият срок за подаване на жалби е изтекъл. Според нея по-скоро прецедент могат да се окажат прозрачните бялетини. Това е друго от исканията на „Зелените“. Те са предоставили две бюлетини на съда, като магистратите трябва да преценят дали те наистина са прозрачни и дали това води до опорочаване на вота. Другите основни искания на жалбоподателите са за допускане на повторно ръчно преброяване на бюлетините. Съдът прецени, че въпреки кратките срокове за произнасяне, предвидени в изборния кодекс, с оглед големия обем на представените нови доказателства, искания и молби, на страните трябва да се даде възможност да организират пълноценно правото си на защита в процеса, като определи тридневен срок за становища и възражения.

Следващото заседание по делото ще бъде на 18 ноември (петък) от 9.30 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови