Забраняват лова по време на избори и референдуми

ОFFNews 17 март 2016 в 12:55 3065 1

Снимка БГНЕС, Архив

Ловът да бъде забранен в дни, в които се провеждат избори или има национален референдум, решиха депутатите, които гласуваха промените в Закона за лова и опазването на дивеча на първо четене днес.

Проектът, внесен от Министерския съвет, беше одобрен със 103 гласа "за" и 6 "въздържал се".

Забраната няма да се отнася за организирания ловен туризъм.

Текстовете предвиждат да не може да се ловува групово в един ловностопански район повече от два последователни дни седмично. Предвижда се и забрана за използването на капани за улов на дива свиня извън оградените площи. С две седмици се съкращава и срокът за групов лов на дива свиня. 

Предложението предвижда да отпадне извънредният ред, предвиден като изключение от забраната за ловуване на кафява мечка, а издаването на разрешително за отстрел ще е задължение на министъра на околната среда и водите.

Депутатите приеха на първо четене и законопроект на Реформаторския блок за промени в Закона за лова и опазването на дивеча. Той беше гласуван със 104 гласа "за" и 3 "въздържал се".

Проектът предвижда отпадане на изискването да бъдат убивани безпризорните кучета и котки, попаднали в ловностопанските райони. Ако те имат белези на избягали или изгубени домашни любимци, ще бъдат уведомявани съответните общински служби за контрол на популацията на домашни любимци.

Приет беше и трети проект за промени в Закона за лова и опазването на дивеча, който беше предложен от Патриотичния фронт (ПФ). Той срокът за ловуване на някои водоплаващи птици да се увеличи с още месец и да не е до 31 януари, а до края на февруари. Промяната се отнася за полудива патица, зеленоглава патица, лятно бърне, зимно бърне, фиш, лопатарка, черна качулата и шилоопашата патица.

Като основен мотив патриотите посочват, че сегашните срокове се разминават от тези на други страни в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови